Hopp til hovedinnholdet

Lønn for opplæring?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har en venninne som er innvandrer til Norge, og som nokså nylig har søkt og fått jobb ved en restaurant. Hun var på intervju og takket ja til jobb som ekstrahjelp annenhver helg. På dette tidspunktet visste hun ikke at hun skulle ha noe omfattende opplæring. Hun signerte arbeidskontrakt og møtte på jobb. Der fikk hun vite at hun skulle ha 30 timer ulønnet opplæring som måtte skje på ettermiddagstid, og at dersom hun ikke gjorde en god nok jobb, fikk hun ikke jobbe der senere. Selv beskriver hun sjefen som streng, umulig å snakke med og skummel til tider. Jeg har selv nylig fått meg jobb, og reagerte på hva hun fortalte, så jeg spurte om å få se arbeidskontrakten hennes. I den står det ingen ting om 30 timer ulønnet opplæring (eller noen form for opplæring) og det står at hun ikke får noe helge, natt eller overtidstillegg. Selv ønsker hun bare å slutte i jobben og ikke snakke mer med sjefen, men hun har 1 mnd. oppsigelsestid. Kan jeg gjøre noe for å hjelpe? og Er dette lovlig?

Besvart 14.02.2019 14:57
 

Svar
Hei


Innenfor restaurantbransjen er det lovfestet minstelønn for arbeid.

Det er derfor ikke lov å jobbe gratis i en opplæringsperiode, hvis opplæringen er obligatorisk for jobben man skal utføre.

Du finner satsene for minstelønn på vår temaside.

Hun må i utgangspunktet forholde seg til sin oppsigelsestid. Hvis det imidlertid blir for ille å være på jobb, kan hun eventuelt snakke med sin fastlege.

 

Med hilsen Svartjenesten i Arbeidstilsynet i samarbeid med ung.no

(Vær oppmerksom på at vårt svar i denne tjenesten kun er veiledende kortinformasjon. Har du flere spørsmål om arbeid kan du også ringe Arbeidstilsynet på tlf: 73 19 97 00)

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Rettigheter når du jobber

Jente og gutt jobber sammen (colourbox.com)

Feriepenger, arbeidskontrakt og lønn er bare noen av rettighetene du har når du jobber. Her er en oversikt over hva du har krav på som ansatt.

Les mer

Hvordan si opp jobben?

Håndtrykk (colourbox.com)

Skal du si opp muntlig eller skriftlig? Og bør du fortelle arbeidsgiver hvorfor du sier opp? Her kan du lese mer om reglene for oppsigelse.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb