Hopp til hovedinnholdet

Kan arbeidsgiver kreve at jeg kommer på et personalmøte på kort varsel?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg jobber på en restaurant i 80% stilling. På fredagen fikk jeg personalmøteinnkalling til mandagen etter (3 dager i forveien). Mandagen har jeg egentlig fri fra restauranten, og er da på en annen jobb jeg har på siden. Det ble spesifisert i innkallingen at det var obligatorisk. Mitt spørsmål er: kan de kreve at du stiller, når innkallingen kommer så kort i forveien? Finnes det noe lovverk på slikt?

Besvart 26.02.2019 12:39
 

Svar
Hei

Ja, din arbeidsgiver kan kreve at du møter opp på et personalmøte. Det finnes ikke regler for hvor lang tid i forveien arbeidsgiver skal kalle inn til personalmøter eller andre møter.

Et obligatorisk møte regnes som arbeidstid. Arbeidsmiljøloven § 10-6 (1) gir arbeidsgiver rett til å pålegge de ansatte arbeid utover deres avtalte arbeidstid, hvis det er et særlig og tidsavgrenset behov for det.

Som arbeidstaker kan du likevel ha rett til å be om fritak. Hvis du på grunn av din helse eller vektige sosiale årsaker ikke kan være ekstra på jobb, skal arbeidsgiver la deg slippe. Arbeidsgiver skal også gi fritak fra merarbeid hvis jobben uten skade kan utsettes eller utføres av andre. Du kan lese mer om fritak fra merarbeid på våre nettsider.

At du har en annen jobb du skal gå på, gir deg ikke rett til fritak på grunn av helsemessige eller vektige sosiale grunner. Hvis møtet ikke kan utsettes til senere, har du altså plikt til å møte opp. Vi anbefaler deg å snakke med din arbeidsgiver og forklare situasjonen. Hvis din arbeidsgiver likevel ikke vil gi deg fritak fra dette møtet, vil du måtte be om fri fra den andre jobben for å kunne delta på dette personalmøtet.

Relevante lenker:

Arbeidsmiljøloven: www.arbeidstilsynet.no/regelverk/lover/arbeidsmiljoloven

Fritak fra merarbeid: www.arbeidstilsynet.no/arbeidsforhold/arbeidstid/overtid/#Fritakfraovertidsarbeidogmerarbeid

 

Med hilsen svartjenesten i Arbeidstilsynet i samarbeid med ung.no

(Vær oppmerksom på at vårt svar i denne tjenesten kun er veiledende kortinformasjon. Har du flere spørsmål om arbeid kan du også ringe Arbeidstilsynet på tlf: 73 19 97 00)

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Rettigheter når du jobber

Jente og gutt jobber sammen (colourbox.com)

Feriepenger, arbeidskontrakt og lønn er bare noen av rettighetene du har når du jobber. Her er en oversikt over hva du har krav på som ansatt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb