Jeg skal på utveksling til USA og vil ta p-stav.
Spørsmål
Hei! Jeg skal på utveksling i et år til USA, og reiser i sommerferien, og jeg har da lyst til å ta p-stav før jeg reiser slik at jeg har det da. Men problemet er at eg syns det er litt vanskelig og si dette til mamma siden vi snakker ikke sammen om noe særlig sanne ting. Jeg prøve å fortelle henne at jeg kanskje ville begynne på noe prevensjon fordi jeg vil slippe mensen siden jeg blør mye og har mye smerter. Men da fikk jeg bare til svar at jeg ikke har bruk for det før jeg har sex, og hun er jo helt klar over at jeg ikke er en sann som har det og jeg har aldri hatt noen ordentlig kjæreste heller så derfor tenker hun at det er helt unødvendig. Men jeg har jo lyst til å finne meg en gutt i USA:) noe annet jeg lurer på også er om p-stav er best, jeg vil ta dette fordi jeg er dårlig på å huske å ta piller (og jeg er redd for blodpropp og de andre bivirkningene) og fordi jeg har at p-stav er det sikreste og jeg har den i tre år og slipper da å tenke på det. Takk for svar på begge!
Svar
Jeg skjønner godt at du vurderer prevensjon, siden du skal på et langt oppholdt i USA og ønsker å slippe sterke menssmerter og blødninger.
Hormonell prevensjon har den fine bivirkningen at mange får mindre blødning og smerter - og er ikke kun brukt for å unngå graviditet. Mange bruker prevensjon selv om de ikke har sex, fordi de sliter med sterke smerter.
Du er over 16 år og kan derfor ta dette valget uten din mors tillatelse. Du er helserettslig myndig og bestemmer derfor over din egen helse.
Jeg vil anbefale et langtidsvirkende prevensjonsmiddel til deg. Både fordi du skal til utlandet over lengre tid, men også fordi du sier at du kan glemme å ta piller. Da er p-stav et veldig godt alternativ. Det samme er spiral, som varer litt lengre, nemlig 5 år. Begge har hormonet gestagen i seg, som ikke kan gi blodpropp.
Det er noen jenter som opplever en del blødning de første 3 månedene med p-stav, men for mange bedrer dette seg etter de 3 månedene. Veldig mange mister mensen helt, mens en del får noen blødninger innimellom. Du kan lese mer om p-stav og annen langtidsvirkende prevensjon i linken.
Når du har lest om de ulike prevensjonstypene og har bestemt deg, eller ønsker mer informasjon, kan du ta kontakt med helsestasjon for ungdom der du bor. De gir deg godt med informasjon, skriver resept til deg og setter inn p-stav/spiral gratis.
Jeg ønske deg lykke til med valget og god tur til USA!
Hilsen Helsesykepleier

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Langtidsvirkende prevensjonsmidler

Helsedirektoratet og WHO anbefaler langtidsvirkende reversible prevensjonsmetoder (LARC) til unge jenter. Men du bestemmer selv hva du ønsker å bruke.

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Få dekket deler av utgiftene til prevensjon

Er du mellom 16 og 21 år skal du få dekket opptil 116 kroner (januar 2018) for hver tredje måneds forbruk av de ulike prevensjonsmetodene.

Prevensjonsmetoder - en oversikt

Det finnes flere ulike prevensjonsmetoder og det kan være vanskelig å velge blant dem. I denne oversikten finner du informasjon de aktuelle metodene som finnes i dag.

Slik får du mest ut av ditt utvekslingsopphold!

Sindre Lindheim-Minde er Erasmus-student i Tyskland. Til daglig studerer han bygg- og miljøteknikk ved NTNU i Trondheim. Dette semesteret utveksler han til anerkjente Karlsruher Institut für Technologie, bedre kjent som KIT.
Spørsmål og svar som ligner
Tilbake til spørsmål og svar om Annen prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om annen prevensjon