Hopp til hovedinnholdet

Hvor mye koster det å studere medisin i utlandet?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er veldig stresset på grunn av skole. Jeg går på VG1 og har 4,8 i snitt. Jeg er veldig bekymret for fremtiden. Drømmen min er å bli lege, men jeg tror ikke at jeg klarer å komme inn i medisinstudiet her i landet. Lurte på hvor mye koster hvis jeg reiser til Polen, bor der i 6 år og studerer medisin der? Og hvis jeg kan få støtte? Takk for svaret.

Besvart 03.06.2019 13:56
 

Svar
Hei jente 17 år,

Det var leit å høre at du er veldig bekymret for fremtiden. Jeg håper du klarer å huske på at det pleier å ordne seg for de fleste til slutt, og at du fortsatt er veldig ung. Nå skal du først gå gjennom videregående, og da vil jeg råde deg til å fokusere på det, og ta et steg av gangen.

Hvis du drømmer om å bli lege regner jeg med at du skal ha realfag som kjemi, matematikk, fysikk og kanskje biologi i VG2 og VG3. Da får du mulighet til å finne ut av om dette er noe du liker å jobbe med. Medisinstudiet bygger i stor grad på kjemi og biologi.  

Det er veldig mange som endrer mening om hva de vil bli både i løpet av videregående, og etter de er ferdig. Det er greit å ha et åpent sinn, slik at du søker på det studiet som passer best for deg. 

Hvis du fortsatt brenner for å studere medisin når du kommer til VG3, men oppdager at du ikke har høyt nok snitt, så har du to valg. Du kan enten ta opp fag og samle alderspoeng for å begynne på medisin i Norge, eller søke studier i utlandet.

Mange steder i utlandet har annerledes opptak på medisin enn vi har i Norge, som gjør at du kan komme inn der selv om du ikke kommer inn i Norge.

Mange velger å studere medisin i Sentral-Europa, fordi studiet er på engelsk og opptaket baserer seg vanligvis på en opptakstest istedenfor karakterer. Skolepengene er på ca. 80 000 - 150 000 kroner per år. Du kan få støtte fra Lånekassen for å betale skolepenger, og du kan se hvor mye du kan få fra Lånekassen her - Lånekassen støtte til studier i utlandet

I tillegg til Sentral-Europa er Skandinavia er populært studiested for medisinstudenter. Mange studerer i Danmark og Sverige, fordi det er studier på dansk/svensk, og ingen skolepenger. 

Tyskland er også stadig mer populært, og her er det også gratis å studere. Studiet er på tysk, og du får støtte til å lære deg flytende tysk i forkant. 

Hvis du lurer på hvor du kan studere medisin, opptaksprosess, kostnad osv. kan du lese mer under "medisin i utvalgte land" her ANSA Medisin.

Du må studere innenfor EU/EØS hvis du skal jobbe som lege i Norge.

Hilsen ANSA i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Stipend og lån til utenlandsstudier

Skoleklasse  (www.colourbox.com)

Har du lurt på om du kan få stipend og lån om du skal studere i utlandet? Vi har laget en oversikt til deg som vurderer å søke studier utenfor Norge.

Les mer

10 steg til utdanning i utlandet

Gutt jobber på skolen (colourbox.com)

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Studier i utlandet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om studier i utlandet