Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg bli utredet for autisme? Må jeg informere Forsvaret?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har lenge tenkt på om jeg bør gå til noen som kan hjelpe meg å finne ut om jeg har autisme. Jeg kjenner meg igjen i svært mange av kjennetegnene på diagnosen. Er det slik at en psykolog kan stille en diagnose? Er det noen andre fagfolk som kan hjelpe meg? Til høsten skal jeg (forhåpentligvis) begynne i 3. Gardekompani. Dersom jeg går til noen som kan hjelpe meg med å finne ut av kjennetegnene på autisme, vil det få konsekvenser for min mulighet til å begynne i musikktroppen? Er jeg nødt til å sende inn dokumentasjon til Forsvaret om at jeg har mottatt psykologisk helsehjelp? Mvh meg, anonym.

Besvart 26.06.2019 10:40
 

Svar
Hei jente 20 år!

Så fint at du stiller dette spørsmålet. Autismeutredning gjennomføres i spesialisthelsetjenesten og du kan få henvisning av din fastlege. En må gjennom en utredning før diagnosen stilles og ofte er det psykolog som stiller diagnosen. Siden du har undersøkt angående autisme og gjenkjenner symptomer anbefaler jeg deg ta kontakt.

En autismediagnose gjør ikke at du er mindre egnet for et yrke. Mange med denne diagnosen fungerer veldig godt i jobb og andre arenaer. Det krever kanskje en bevissthet fra deg hvis du synes noen ting er vanskelig og jobben har plikt til å tilrettelegge for deg. Men ellers er det viktig å gjøre de tingene man liker og interesserer seg.

Forsvaret.no står det følgende om å gi informasjon om endret helse:

HAR DU ENDRET HELSE SOM FORSVARET IKKE VET OM? For deg som skal møte til militærtjeneste: Hvis du har nyoppståtte plager/skader/sykdom etter sesjon, som kan påvirke din tjenestedyktighet, er det viktig at du oppdaterer Forsvaret på dette.

STRAFFBART Å OPPGI FEIL INFORMASJON
Du er forpliktet til å oppgi alle relevante helseopplysninger til Forsvaret. Å oppgi feil informasjon, eller å unnlate å oppgi relevante opplysninger, kan straffes med bøter eller fengsel.

Du skal oppgi relevante helseopplysninger på egenerklæringen, på sesjon, ved oppmøte til tjeneste eller etter annen oppfordring fra Forsvaret.

På nettsiden til Forsvaret står det også hvor og hvordan du kan sende inn dokumentasjon, og at det vil bli gjort en ny vurdering av din helseprofil av militære leger. 

Jeg håper du får god hjelp og støtte. Ønsker deg masse lykke til videre.  

Hilsen psykolog, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Over 18 med psykiske problemer?

Jente hos legen (colourbox.com)

Det er hjelp å få ved psykiske problemer. Kontakt skolehelsetjenesten, Helsestasjon for ungdom, fastlegen eller Psykisk helsetjeneste i kommunen. De kan gi deg samtalehjelp og/eller henvise deg til DPS eller annen psykolog.

Les mer

Har du Asperger syndrom, eller kjenner du noen som har det?

Asperger syndorm

Asperger syndrom består ikke av ett enkelt symptom, men mer som et mønster av vansker. Personer med Asperger syndrom har forskjellige typer vansker, men også noen likhetstrekk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser