Hopp til hovedinnholdet

Vanskelig på jobb

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg trives virkelig ikke i jobben min. Har jobbet i ca 10 mnd og ting blir ikke bedre. Jeg føler at kollegaene mine misliker meg og syntes jeg er dårlig i jobben. Det svarer som regel ikke viss jeg sier hei og prøver ikke forstå at jeg ikke kan alt lås jobben. Jeg jobber deltid, men har kun en fri helg i måneden, noe som jeg syntes er lite fri. Men jeg tørr ikke si noe til sjefen, jeg tørr ikke spør om å jobbe mindre eller st jeg ikke kan noe eller ikke trives.. Jeg gruer meg i 1 uke før jeg skal på jobb og sliter med å sove på nettene pga jobb. Den sliter meg virkelig ned, jeg føler ikke jeg kan det jeg burde kunne å føler meg utenfor og dårlig behandlet! Viss jeg gjør noe feil eller spør om hjelp så går dem ofte å sier det til sjefen min slik jeg får kjeft.. Jeg trenger hjelp, jeg vet ikke om jeg orker mer! Men tørr ikke si ifra eller si opp jobben.. + jeg trenger penger..

Besvart 23.09.2019 15:25
 

Svar
Hei

Arbeidsmiljøloven slår fast at alle arbeidstakere skal ha et fullt forsvarlig arbeidsmiljø, og arbeidstaker skal ikke utsettes for trakassering eller annen utilbørlig opptreden. Du bør snakke med din leder og si fra om hvordan du har det på jobb. Er det vanskelig å snakke med leder kan du undersøke om dere har verneombud eller tillitsvalgt på jobben som du kan snakke med, kanskje en av disse kan bli med deg å snakke med din leder.

Når det gjelder det at du synes du har lite fri, så beror det på din arbeidsavtale. Du er forpliktet til å jobbe den stillingsprosenten som er avtalt. Arbeidsmiljøloven regulerer hvor mange søndager og helligdager det er tillatt å jobbe. Hovedregelen er at når du har jobbet søndag/helligdag så skal du ha påfølgende søndag/helligdag fri. Det er tillatt å jobbe tre søndager på rad, men i løpet av en periode på 26 uker er det ikke tillatt å jobbe mer en annenhver søndag/helligdag i gjennomsnitt. Dette er hjemlet i arbeidsmiljøloven § 10-8(4)

Du kan lese mer om psykososialt arbeidsmiljø her: www.arbeidstilsynet.no/tema/psykososialt-arbeidsmiljo/

 

Med hilsen svartjenesten i Arbeidstilsynet i samarbeid med ung.no

(Vær oppmerksom på at vårt svar i denne tjenesten kun er veiledende kortinformasjon. Har du flere spørsmål om arbeid kan du også ringe Arbeidstilsynet på tlf: 73 19 97 00)

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan si opp jobben?

Håndtrykk (colourbox.com)

Skal du si opp muntlig eller skriftlig? Og bør du fortelle arbeidsgiver hvorfor du sier opp? Her kan du lese mer om reglene for oppsigelse.

Les mer

Arbeidskontrakt og attest

Jente skriver kontakt (colourbox.com)

Fått deg jobb? Da har du krav på en skriftlig arbeidskontrakt. Og når du slutter i jobben kan du kreve en sluttattest.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb