Hopp til hovedinnholdet

Ansettelse og oppsigelse

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 19 år som har søkt jobb. Jeg var i et intervju, og sjefen sa at jeg får jobben. Dagen etter legger jeg inn informasjon i PCen i kontrakt, navn, adressen kontonummer osv. Men hun sier ingenting om lønn og ingenting om å signere under noe. Hun sa at det blir en julehjelp! Hun har etter det avtalt med meg opplæringsdager, men jeg vet ingenting om lønn og har ikke signert under noe kontrakt siden ho gjorde alt på pcen. Har du noen tanker rundt dette? Jeg ser etter en ny jobb, og skal på intervju! Hvis det går bra, hvordan skal jeg si opp den jobben jeg er en del av? Hvordan skal jeg forklare at jeg skal slutte når jeg så vidt har begynt ?

Besvart 11.10.2019 15:15
 

Svar
Hei

Alle arbeidsforhold skal være regulert av en skriftlig arbeidsavtale. Avtalen fastsetter rammene for arbeidsforholdet, og skal blant annet inneholde opplysninger om lønn og arbeidstid. Loven stiller ikke spesifikt krav om signatur på arbeidsavtalen. Videre vil en muntlig avtale være like bindende som en skriftlig, men den kan være vanskeligere og bevise ved uenighet.

Ønsker du å avslutte arbeidsforholdet vil i utgangspunktet reglene om oppsigelse gjelde, men du kan snakke med arbeidsgiver for å få til en avtale. Sannsynligvis er det en fordel for begge parter at virksomheten ikke bruker ressurser på opplæring dersom du ikke kommer til å fortsette i arbeidsforholdet.

Arbeidstilsynet kan gi råd og veiledning om lovens bestemmelser på dette området, men har ikke myndighet til å gripe inn i slike saker. Oppstår det konflikt bør du søke juridisk bistand, dersom du er medlem i en fagforening kan du ta det opp med tillitsvalgt.

Vår temaside om arbeidsavtale: www.arbeidstilsynet.no/arbeidsforhold/arbeidsavtale/

Vår temaside om oppsigelse: www.arbeidstilsynet.no/arbeidsforhold/oppsigelse/
Med hilsen svartjenesten i Arbeidstilsynet i samarbeid med ung.no

(Vær oppmerksom på at vårt svar i denne tjenesten kun er veiledende kortinformasjon. Har du flere spørsmål om arbeid kan du også ringe Arbeidstilsynet på tlf: 73 19 97 00)

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan si opp jobben?

Håndtrykk (colourbox.com)

Skal du si opp muntlig eller skriftlig? Og bør du fortelle arbeidsgiver hvorfor du sier opp? Her kan du lese mer om reglene for oppsigelse.

Les mer

Arbeidskontrakt og attest

Jente skriver kontakt (colourbox.com)

Fått deg jobb? Da har du krav på en skriftlig arbeidskontrakt. Og når du slutter i jobben kan du kreve en sluttattest.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb