Hopp til hovedinnholdet

Kan en i russegruppen inngå en avtale som blir bindende for meg?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg startet på andre året på vgs i høst og skal være russ til våren og har noen ting jeg må spørre om. Klassen min bestemte seg for å lage en russegruppe og jeg ble med for morro skyld. Jeg har kompiser i en annen gruppe som jeg heller har lyst å være med så jeg sa at jeg bare skulle være midlertidig i den gruppen jeg er i nå. En i gruppen bestilte en haug med dopapir uten at alle var enige. Jeg sa at jeg ikke var med på det etter at jeg fant ut at han hadde bestilt å nå sitter vi igjen med en regning på 33 000kr. Jeg har ikke signert noen form for kontakt. Må jeg betale nå som de krever dette? Kan jeg forlate gruppen uten å måtte betale siden jeg ikke sa meg enig fra starten av? Finnes det noen regler jeg kan vise dem slik at de ikke krever penger fra meg?

Besvart 20.10.2019 14:33
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. Du sier at en i gruppen din bestilte dopapir uten at alle på gruppen var enige. Om dere er bundet av denne avtalen og må være med på å betale gjelden for dette, avhenger av flere ting. 

Utgangspunktet er at de som er under 18 år, ikke kan inngå bindende avtaler og heller ikke stifte gjeld. Dette kan du lese mer om i vergemålsloven § 9. Det finnes likevel flere unntak fra dette utgangspunktet. Man kan selv råde fritt over midler man har tjent på eget arbeid eller virksomhet, eller fått til rådighet av andre, etter at man har fylt 15 år. Dette betyr i realiteten at du kan holdes ansvarlig hvis du kjøper noe for egne midler, så lenge varen ikke har en stor verdi. 

Ut fra det du skriver om avtalen som er inngått kan det se ut til at det er snakk om å dele kostnadene for dorullene på alle i gruppen slik at det er meningen at en bestemt del av beløpet er noe du skal betale. 

Spørsmålet er om en kontrakt med russegruppen din vil være bindende for deg som er under 18 år, kommer an på flere ting. Man kan ikke stifte gjeld hvis man er under 18 år, og hvis kontrakten anses som en form for gjeldsstiftelse, så vil den ikke være bindende. Det vil også ha betydning hvor stort pengebeløp det er snakk om, og om innbetalingene blir gjort med et pengebeløp som du tar fra midler du har tjent selv eller fått til rådighet av andre, eller ikke. 

I tillegg kan det være andre ting som reguleres av kontrakten som kan ha betydning for vurderingen. Et eksempel på dette kan være hva slags avtale dere i russegruppen har inngått med hverandre. Hvis dere har inngått en avtale om at personen som bestilte dopapiret, kunne inngå denne eller lignende avtaler på vegne av gruppen, taler dette for at dere sammen må dekke det dopapiret koster så lenge dette ikke er i strid med begrensningene som ligger i loven.

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Russetid

Russebil (colourbox.com)

Kan du være russ når du vil? Når starter russetiden? Kan du bestemme selv hvilken farge du vil ha på russeklærne? Og når bør du starte planleggingen av russetiden? Få svarene her!

Les mer

Økonomitips for russen

Russ og økonomi (ung.no)

Russ i år, eller kanskje i gang med å planlegge russetida neste år? Her er noen gode tips du bør ta med deg på veien.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Russetid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om russetid