Hopp til hovedinnholdet

Hva gjør jeg med studielånet når jeg har avbrutt på grunn av psyken?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg står litt fast akkurat nå. I fjor droppet jeg ut av VGS og da måtte jeg betale tilbake siste måneden jeg fikk med stipend. Jeg fikk en del og utifra betalingsplanen så har jeg betalt ned halvparten nå. Problemet er at jeg droppet ut igjen i år også. Jeg har droppet ut begge gangene på grunn av utrolig dårlig psyke, men det blir jo da mer penger på den summen som står fra før av. Så da lurte jeg på: Er det noen som helst mulighet for at jeg kan ringe inn og få dette «lånet» strøket slik at jeg ikke må betale noe? Jeg har ingen til å hjelpe meg med betalingen og jeg synes det er kjipt at jeg skal måtte betale for noe jeg absolutt ikke kan noe for. Hvertfall når jeg da er for «psyk» til å jobbe også

Besvart 21.10.2019 19:48
 

Svar
Hei

Det er leit å høre at du sliter og føler du sitter fast.

Dersom du måtte droppe ut på grunna av helsemessige årsaker kan du ha rett til sykestipend. Det er en ordning som gjør at lånet helt eller delvis kan bli gjort om til stipend, slik at det er mindre for deg å betale tilbake. For å søke om sykestipend må du fylle ut søknadskjemaet, få det bekreftet av lege eller relevant fagperson, og sende det til Lånekassen per post. Skal du søke både for dette semesteret og for forrige må du sende to søknader. Det er et krav at du har vært frisk nok til å begynne utdanningen de semestrene du søker for.

Dersom du ikke får slettet lånet kan du søke om å få slettet renter dersom du er arbeidsledig.

Du sier at du har dropper ut to ganger av skolen grunnet "dårlig psyke". Er dette noe du får hjelp for?

Jeg vil sterkt anbefale deg å få hjelp av psykolog slik at du får funnet ut av det som gjør at du strever og som gjør at du faller ut av skolen. Det finnes ulike løsninger og muligheter for tilrettelegging i studiesituasjon. Jeg vil anbefale deg å få henvisning til psykolog hos fastlegen din. Du kan også snakke med rådgiver eller studieveileder på skolen hva gjelder rettigheter og mulighet for tilrettelegging.

Ønsker deg alt godt og at du får det bedre snart!

Hilsen psykiatrisk sykepleier i samarbeid med Lånekassen og ung.no

Vennlig hilsen Lånekassen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik finner du ledige jobber

Gutt søker etter jobb

På jakt etter jobb? Her er en oversikt over hvordan du kan gå frem for å finne ledige jobber.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Gutt tenker (colourbox.com)

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte