Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg utveksle hele VGS i USA?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, så til neste år så begynner jeg på VGs og jeg har alltid drømt om å gå på skole i USA og jeg har lest at man kan være på utveksling alle VGs årene men mange sier at det ikke går og jeg ikke burde gjør det og at det kommer til å bli vanskelig osv. Men dette er drømmen min. Hvis det går å gå hele VGs i USA hvordan kan det på en måte skje?

Besvart 31.10.2019 22:28
 

Svar
Hei jente 15 år,

Det er dessverre ikke mulig å gå hele VGS i USA. Du får ikke visum for å ta hele high school der, og du får ikke økonomisk støtte fra Lånekassen. Det er heller ingen organisasjoner som organiserer utveksling i mer enn ett år.

Hvis du vil på utveksling i USA kan du gjøre dette i VG2. Da er du borte hele året, og bor hos en vertsfamilie i USA. 

De fleste som reiser på utveksling til USA reiser gjennom en godkjent utvekslingsorganisasjon, men det kan også være mulig å reise gjennom en avtale din VGS har inngått. Du kan høre med dem om de har noen slike avtaler. 

Du får støtte fra Lånekassen for å betale for utvekslingen, men det er også en egenandel som du eller dine foresatte må betale for. Utveksling gjennom en organisasjon koster vanligvis mellom 110 000 og 120 000 kr. 

Du kan altså få mye av dette dekket som stipend og/eller lån fra Lånekassen. Dette finner du mer info om her: Lånekassen utveksling VG2

Du bør begynne å planlegge utvekslingen din tidlig. Når du begynner på VG1 må du ta kontakt med en rådgiver på VGS for å begynne forberedelsene. 

Du må få året godkjent i Norge, som betyr at du må avtale med rådgiver i Norge hvilke fag du skal ta i USA.

 

Hilsen ANSA i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vg2 som utvekslingselev? Les dette!

utveksling fly (colourbox.com)

Her får du tips til planleggingen og oversikt over godkjente utvekslingsorganisasjoner.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Studier i utlandet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om studier i utlandet