Hopp til hovedinnholdet

Hvordan tjene penger til russefeiringen

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg skal være russ nå i 2020 og gleder meg veldig. Jeg er ikke på buss eller i gruppe eller noe sånt, men jeg har kjæreste i gruppe og vet hvem jeg skal på landstreff med og sånt. Men jeg trenger å tjene litt penger og skulle gjerne ha dekket mesteparten og helst alt av penger som går med. Vet man kan tjene en del på dugnader, men dette er vel ikke mulig dersom man ikke har russegruppe? Hvilken annen måte kan man tjene penger på uten å være avhengig av gruppe eller fast jobb? Hva skjer om russeklærne ikke passer, kan man bytte de da? Og hvor høy prosent alkohol kan man kjøpe når man er 18/19 år? Mvh jente som gleder seg til russetiden

Besvart 06.11.2019 13:01
 

Svar
Hei

Så gøy med russetid. Du kan prøve å få deg en jobb ved siden av skolen for å tjene penger. Mange elever jobber en fast ettermiddag, i helger/ferier eller er tilkallingsvikarer på butikk, lager, kafe, bakeri, osv. Så lenge jobben ikke går utover skolearbeidet og så lenge den ikke er farlig for helsa, så kan du i prinsippet jobbe hvor som helst. 

For å finne en relevant jobb så er det lurt å være aktiv og forhøre deg alle steder der du kan tenke deg å jobbe. Følg også med rundt deg, les lapper som henger på butikker, spørre bekjente eller ved steder du kan tenke deg det finnes ledige jobber, ring rundt, si fra til folk du kjenner at du er på jobbjakt osv. Ofte må man igjennom noen ulike småjobber. Det viktigste er å få erfaring. Eksempler på steder man kan jobbe er: 

  • på kontor
  • i bibliotek
  • i butikk, bensinstasjon, kiosk
  • på restauranter, kafeer, pensjonater og liknende
  • på SFO, pleiehjem
  • i parker, gravlunder etc


Mange har også småjobber der de for eksempel hjelper noen de kjenner med å male, rengjøre hus, passe barn, lufte hunden, stelle på gård/høsting, snømåking eller annet.

Om russeklærne er for trange/store, så regner jeg med at du kan returnere dem. Det finnes også ofte målguider hos leverandører av klær, så da kan du måle rundt byste/hofte osv for å forsøke å bestille riktige størrelser. Når det gjelder alkohol kan du lese mer i artikkel under svaret. 

Ha et fint siste skoleår og russetid! 

Hilsen utdanningsrådgiveren, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Aldersgrenser og alkohol

Ølflasker (colourbox.com)

Det er aldersgrenser både for servering og salg av øl, vin og brennevin. Det er ikke lov å servere eller selge alkohol til personer under 18 år.

Les mer

Tjen penger på småjobber

Småjobber (colourbox.com)

Er du for ung til å ha en fast jobb? Eller tar det for mye tid? Her er en oversikt over ulike småjobber du kan tjene penger på.
Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer

Slik finner du ledige jobber

Gutt søker etter jobb

På jakt etter jobb? Her er en oversikt over hvordan du kan gå frem for å finne ledige jobber.

Les mer

Hvordan skrive jobbsøknad?

Skrive på PC (colourbox.com)

Hvordan formulerer du en søknad? Hva er viktig å ha med? Ung.no gir deg tips til jobbsøknaden.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Russetid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om russetid