Hopp til hovedinnholdet

Utveksling, hvor søker man? Må man ta opp fag i Vg3?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en vg1 elev som har planer om å dra på utveksling til USA neste år. Her er noen spørsmål jeg lurer på: 1. Hva som skal til for å kunne dra på utveksling? 2. Hvilke karakterer ser de på når man søker utveksling? 3. Hvor søker man utveksling? 4. Må jeg ta opp noen fag i vg3 hvis jeg har studiespesialiserende?

Besvart 05.11.2019 09:29
 

Svar
Hei

Du søker om utveksling gjennom de som har program for dette. Det kan være Explorius, AFS, Speak osv. Du finner mange på Internett, skolen din eller venner har kanskje erfaring med noen av selskapene. De som driver med dette har ofte informasjonsmøter i store byer. Ta kontakt med et av dem, dette bør gjøres så tidlig som mulig. Går du Vg1 nå å tenker å dra på utveksling i Vg2, så meld din interesse nå. Det er en prosess som tar litt tid. 

En fordel er at du velger et engelsktalende land, dette for å slippe å ta Vg2 når du kommer tilbake på skolen i Norge. Tar du et engelsktalende land er det lettere for deg å få året godkjent som Vg2, slik at du kan starte i Vg3 når du er ferdig med utveksling. Du må også sjekke om den skolen i det landet du kommer til har de samme programfagene som de har ved din skole. Du skal ha to programfag som går over 2 år.  Snakk med studieinspektør ved din skole om dette. Tror ikke det går på karakterer for å komme inn på skole i utlandet, men en fordel at du kan språk ganske godt. Du blir også intervjuet litt av selskapet du skal reise med. 

Noen elever ved skolen jeg jobber på har tatt et fag som privatist før de har reist på utveksling. Da har de hatt mindre fag når de har vært på utveksling i Vg2. Så har de fortsatt med det programfaget i Vg3 (gjelder de fag som er over 2 år).  Dette er ikke nødvendig, men snakk med studieinspektøren om dette. Hør med studieinspektør om de vil at du skal ta et fag som privatist i Vg3, men året på utveksling må være godkjent for at du kommer inn i Vg3. Det er sikkert andre som har vært på utveksling ved din skole, så skolen kjenner til dette. 

Lykke til!

Rådgiver vgs

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vg2 som utvekslingselev? Les dette!

utveksling fly (colourbox.com)

Her får du tips til planleggingen og oversikt over godkjente utvekslingsorganisasjoner.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Studier i utlandet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om studier i utlandet