Hopp til hovedinnholdet

Vil det ødelegge vitnemålet mitt at jeg tar opp fag og stryker?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei. For tiden går jeg på en handelshøyskole og har ett vitnemål. Jeg skal ta opp privatist i matte neste uke og jeg har ståkarakter der fra før. Hvis jeg får dårligere, vil det ødelegge vitnemålet mitt siden vitnemålet mitt er førstegangsvitnemål. Altså hvis jeg får 1 i s1, vil det ha noe effekt på vitnemålet? Vil jeg fortsatt ha førstegangsvitnemål hvis jeg styrker? får jeg da automatisk ordinær vitnemål siden jeg har prøvd å forberede karakteren i S1

Besvart 04.11.2019 14:12
 

Svar
Hei

Hvis du først har fått et førstegangsvitnemål av skolen din, kan du ikke "miste" det. Du kan imidlertid bare bruke det til å konkurrere i kvote for førstegangsvitnemål til og med det året du fyller 21 år. 

I kvote for førstegangsvitnemål konkurrerer du kun med skolepoengene dine. Alle blir samtidig poengberegnet i ordinær kvote, og dette gjør saksbehandleren din automatisk. 

I kvote for førstegangsvitnemål får du ikke med eventuelle tilleggspoeng, alderspoeng, nye fag eller fag som du har forbedret etter videregående. Dette får du bare med i ordinær kvote.

Hvis du har forbedret karakteren i et fag og dokumenterer det med et kompetansebevis, blir den opprinnelige standpunktkarakteren og eksamenskarakteren i faget ikke tatt med i poengberegningen, men erstattet med den nye eksamenskarakteren og eventuelt ny standpunktkarakter. 

Du blir poengberegnet slik at du får høyest mulig poengsum. Får du lavere karakter enn du hadde i utgangspunktet, vil den opprinnelige karakteren brukes i poengberegningen.
Hilsen Samordna opptak i samarbeid med ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning