Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bli lærling uten å ha tatt programfagene?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei eg har gått vg 1 dette e 2 året eg går vg 1 eg har bare felles fagene eg lurer på om det e mulig og gå rett på vg 2 og ha felles fagene der og så gå ut å jobbe og ta yrkes faget på en praktisk måte ute i jobb? Eller må eg ha yrkes fagene på skolen først for og kunne få fagbrev,

Besvart 08.11.2019 16:00
 

Svar
Hei

Her anbefaler vi sterkt at du tar en prat med rådgiver på skolen din for å se hva som er mulig i din situasjon! Vi kjenner deg jo ikke så godt, så her er det viktig at skolen hjelper deg! 

For å gå ut i læretid, må du normalt ha bestått programfagene fra Vg1 og Vg2 også. Det hender du kan starte som lærling uten å ha bestått alle fagene, mot at du tar fagene f.eks som privatist mens du er lærling. Men for å gå opp til fagprøven og bli fagarbeider må alle programfagene være bestått! 

Vi vet jo ikke hvilket utdanningsprogram du går på, men her tenker vi at du først og fremst må snakke med rådgiver på skolen din, som kan gi deg god veiledning og informasjon om hva som er mulig, og hjelpe deg å legge en plan slik at du kommer til målet best mulig :)

Lykke til, og spør oss gjerne igjen!

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Fagskole – noe for deg?

Klasserom (colourbox.com)

Fagskoler er korte, yrkesrettede utdanninger og er et alternativ til universiteter og høyskoler. Om du vil fort i jobb, eller du ikke har studiekompetanse og ikke ønsker å ta påbygg, kan fagskoler være et godt valg for deg.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag