Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg studere juss på Harvard?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg har satt meg et ambisiøst mål, og har en drøm om å studere jus på Harvard. Jeg vet at jeg må ta en bachelor og ha studiespesialisering først, men lurer på om det er noe mer man trenger. Jeg lurer også på om jeg kan jobbe som advokat i Norge om jeg utdanner meg i USA? Eller om d ikke går.

Besvart 05.11.2019 11:26
 

Svar
Hei jente 15 år,

Opptakskrav på Harvard Law School
Harvard Law School har to grader innenfor juss - J.D. og L.LM. 

J.D. er den graden de som ønsker å bli jurister i USA går. Denne graden er en treårig mastergrad. En L.LM. er også en mastergrad, men denne er bare ett år. Den er ment for de som allerede er utdannet jurister, og mange av de som tar en L.LM. har også litt arbeidserfaring. På LL.M.-programmet spesialiserer du deg innenfor et spesifikt rettsområde.

Som du allerede har funnet ut kreves det studiespesialiserende og bachelorgrad for å komme inn på J.D.-programmet. Bacheloren trenger ikke være innenfor juss, men det kan være en fordel når du skal skrive søknaden din at den er relevant for videre rettsvitenskapelige studier. 

Videre kreves det opptakstest, engelsktest, anbefalingsbrev, motivasjonsbrev og CV. Du kan se en checklist for søknad til J.D.-programmet her - J.D. Admission checklist

På LL.M.-programmet er det krav om en LL.B.-grad (bachelor i juss som tilbys i mange land i verden) eller tilsvarende. I Norge er tilsvarende grad en femårig mastergrad i rettsvitenskap. I tillegg må du ha anbefaling, søknad og engelsktest. Se fullstendig informasjon om opptak her - Harvard LL.M. admission

 

Jobbe som advokat i Norge med grad fra USA
I Norge må man først være advokatfullmektig (som er en slags lærling) og jobbe under en advokat som allerede har bevilling, typisk i et advokatfirma. Så kan man selv få egen advokatbevilling etter en periode som advokatfullmektig.

Hvis du tar en bachelor + J.D. i USA, og tar en Bar Exam i den staten du vil praktisere i i USA, vil du likevel ikke få innvilget søknad om å kunne praktisere som advokatfullmektig i Norge, og da kan du heller ikke bli norsk advokat.

Du kan søke om å få tillatelse til å yte rettshjelp i internasjonal/utenlandsk rett i Norge, men vær obs på at det er veldig begrenset behov for dette i det norske markedet. Hvis noen i Norge trenger et råd etter f.eks. New York-rett, tar de som regel kontakt med amerikanske advokater i USA.

Hvis du tar en LL.M. i USA på toppen av en utdannelse som gir deg rett til å praktisere i Norge, f.eks. master i rettsvitenskap på UiO, UiB eller UiT, så jo er dette bare en bonus i tillegg til den norske graden din. Du kan praktisere som normalt i Norge.

Du kan lese mer om hva du må gjøre for å få bevilling på nettsidene til Tilsynsrådet for advokatvirksomhet

Hilsen ANSA i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

10 steg til utdanning i utlandet

Gutt jobber på skolen (colourbox.com)

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning