Hopp til hovedinnholdet

Rett til lønnstillegg for å være tilgjengelig på telefon etter jobb

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei, om arbeidsplassen bruker ditt personlige tlf nr til jobb sammenheng, skal det kompenseres med tillegg i lønn? Jobber som IT-Support, så jeg får inn masse tlf om dagen (også ETTER jobb). Så har jeg rett til å få tillegg i lønn? Betaler mobil abonnementet selv også.

Besvart 06.11.2019 14:39
 

Svar
Hei

Hvis din arbeidsgiver forventer at du er telefonisk tilgjengelig og gir IT-support til kunder etter endt arbeidsdag, kalles dette beredskapsvakt. Arbeidsmiljøloven § 10-4 (3) har egne regler for beredskapsvakt, men sier ingenting om hvordan beredskapsvakt skal lønnes.

Arbeidsmiljøloven har regler om hvor stor del av beredskapsvakten som skal regnes med som arbeidstid (som hovedregel 1/7 del). Disse reglene skal sikre at ansatte ikke får en for stor arbeidsbelastning og at de får nok hvile. Men reglene sier ingenting om hvordan man skal kompenseres økonomisk for beredskapsvakt.

Hvor mye du skal ha i lønn for beredskapsvakt er altså en forhandlingssak. Hvis du ikke er fornøyd med lønnen, kan du prøve å reforhandle den. Om du skal betale mobilabonnementet selv eller får dette dekt av bedriften, er også en forhandlingssak.

 

Relevante lenker:

Arbeidsmiljøloven: www.arbeidstilsynet.no/regelverk/lover/arbeidsmiljoloven

Vår temaside om beredskapsvakt utenfor arbeidsstedet: www.arbeidstilsynet.no/arbeidsforhold/arbeidstid/beredskapsvakt-utenfor-arbeidsstedet/

Vår temaside om lønn: www.arbeidstilsynet.no/arbeidsforhold/lonn/
Med hilsen svartjenesten i Arbeidstilsynet i samarbeid med ung.no

(Vær oppmerksom på at vårt svar i denne tjenesten kun er veiledende kortinformasjon. Har du flere spørsmål om arbeid kan du også ringe Arbeidstilsynet på tlf: 73 19 97 00)

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Rettigheter når du jobber

Jente og gutt jobber sammen (colourbox.com)

Feriepenger, arbeidskontrakt og lønn er bare noen av rettighetene du har når du jobber. Her er en oversikt over hva du har krav på som ansatt.

Les mer

Arbeidskontrakt og attest

Jente skriver kontakt (colourbox.com)

Fått deg jobb? Da har du krav på en skriftlig arbeidskontrakt. Og når du slutter i jobben kan du kreve en sluttattest.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb