Hopp til hovedinnholdet

Skolen forverrer angsten. Er det noe jeg kan gjøre ?

Jente 14 år
 

Spørsmål

I det siste har skole bare forverret angsten og depresjonen min, og det er ikke noe som hjelper. Har prøvd å snakke med psykologer osv. Og de eneste gangene jeg ikke har angst er når jeg ikke har skole, og trenger ikke tenke på noe som har med skole, sosiale og fagene. Er det noe jeg kan gjøre, eller må jeg bare gå på skole å leve med det?

Besvart 06.11.2019 18:33
 

Svar
Hei

Jeg skjønner godt at det er slitsomt å ha det slik du beskriver det. Angst er ubehagelig. 

Når en plages med angst har angsten en tendens til å komme når en er redd den skal komme. Det har med egne forventninger og de tankene en gjør seg før en skal gjøre noe en forbinder med angst. 

Hvis en for eksempel på forhånd tenker " ååå, nå skal jeg på skolen, da får jeg angst", eller " Jeg må ikke få angst når jeg kommer på skolen" …. Da kommer den som regel.
Dess mer enn forsøker å tenke at den ikke skal komme, dess mer anspent blir en, og dess mer sikker kan en være på at den kommer. 

Første bud, er å jobbe med tankene om at angst ikke er farlig. Selv om det er en veldig ubehagelig følelse er den helt ufarlig. Hvis en klarer å stole på det, vil sannsynligvis angsten dempes eller avta. 

Det er veldig viktig å ikke unngå det en frykter. Hvis  en unngår vil angsten kunne vedlikeholdes. 

Det finnes god behandling for angst. Jeg vil anbefale deg å holde kontakt med psykologen, og be om støtte over tid. 

Slik du har det i dag, skal du ikke ha det for alltid. Jobb med angsten, og stol på at det ikke er farlig å utfordre den, selv om det er slitsomt og utmattende. 
Ta en titt på denne siden og vedlagte artikler.

Jeg håper at noe av dette kan være til hjelp på veien mot å få det bedre. 

Lykke lykke til !

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag