Hopp til hovedinnholdet

Er det noen vits i å søke jobb på butikk når under 18

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Mamma vil jeg skal søke jobb på Kiwi'en i nærheten, som ønsker seg 'de over 18'. Er det vits i å søke i det hele tatt, eller blir det kanskje bare sett på som uforstående og masete, fordi jeg ikke klarer å skjønne at de åpenbart ønsker å gi jobb til myndige mennesker av grunn?

Besvart 08.11.2019 09:13
 

Svar
Hei

Når man er rundt 15 år så kan man ta lettere arbeid, som lagerarbeid, rydde- og pakkearbeid eller vareopptelling i butikk. Så lenge jobben ikke går utover når du er på skolen eller er farlig for deg, så kan du i prinsippet søke jobber hvor som helst. Det er opp til leder der du søker jobben å avgjøre om de vil ansette 15-åringer. Noen gjør det, mens andre ikke gjør det. Det er imidlertid bare å prøve. De fleste synes det er skummelt å ringe eller gå innom, men det er bare å hoppe i det, for ingenting skjer om du ikke forsøker. Og det verste som kan skje er at de ikke har behov for noen nye ansatte. 

De fleste jobber som er aktuelle for ungdom får man likevel gjennom noen man kjenner. Fortell derfor alle at du er på leting etter jobb: Foreldre, venners foreldre, foreldres venner, slekt, naboer, lærere, skolekamerater osv. Spør disse om de vet om noen som trenger hjelp til noe. Mulighetene er mange, så det gjelder å tenke kreativt. Ofte er de første jobbene man får småjobber - som å hjelpe til med hagestell, klippe plenen, måke snø, passe undulaten mens naboen er på ferie, male gjerdet, passe barn, rengjøre hus eller handle inn matvarer.

Tips til jobbjakten:

  • Heng opp lapper på butikken, Posten, biblioteket osv., der du skriver at du ønsker en jobb ved siden av skolen og hvilken type jobb du ser for deg. Skriv gjerne litt om deg selv også.
  • Ta deg en runde i nabolaget, og spør dem du vet om som kanskje kan vite om steder de trenger din hjelp.
  • Gå innom steder, som butikker eller lignende, eller ring dit du kan tenke deg å jobbe.

Les også i artiklene jeg legger ved under svaret.


Lykke til! 

Hilsen utdanningsrådgiveren, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Under 18 og på jakt etter jobb?

Beiser en benk (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne en jobb om du er under 18 år, men det er ikke umulig. Her er våre fem jobbtips til deg.

Les mer

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer

Jobb og aldersgrenser

Jobber i kassa på butikk (colourbox.com)

Visste du at det er ulovlig å jobbe hvis du er under 13 år? Og at du som er ungdommer ikke skal ha en jobb som går ut over skolearbeidet?

Les mer

Tjen penger på småjobber

Småjobber (colourbox.com)

Er du for ung til å ha en fast jobb? Eller tar det for mye tid? Her er en oversikt over ulike småjobber du kan tjene penger på.
Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb