Hopp til hovedinnholdet

Med en gang jeg ser på sånne sår er det akkurat som om mitt hjerte knuses i mange biter eller at jeg smelter...

Jente 13 år
 

Spørsmål
hei jeg har et spørmål jeg ønska meg og bli barnelege helt til i dag mamma kjærte seg på en kniv og jeg tror kniven nesten kom til skjeletet på tomeltoten og da tenkte jeg med en gang hvis jeg skal bli barnelege må jeg tåle og se sånt men med en gang jeg ser på sånne sår er det akkurat som om mitt hjerte knuses i mange biter eller at jeg smelter får det gjør så vondt av og bare se på det håper dere kan hjelpe meg og gi meg noen råd som jeg kan gi til mamma:D ellers takk
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei du!

Jeg synes ikke du skal gi opp drømmen om å bli barnelege selv om du føler deg litt rar og uvel når du ser blod og stygge sår. Det er veldig vanlig å ha det sånn. Værst er det når en ikke helt vet hva en skal gjøre med det og bare blir stående å se på.

En god idè kan være å lære seg litt førstehjelp og litt om sår. Da kan du være til hjelp når noen skader seg og få annet å tenke på enn at det er ekkelt.

Når noen skjærer seg er det viktig å ta stilling til om såret er så dypt ar det bør bli sydd av en lege. Hvis man er i tvil, er det greit å ta en tur til legen eller på legevakten så de kan bestemme det der. Ellers er det viktig å passe på at det ikke blir betennelse i såret. Tegnene på betennelse er at det blir rødt, hovent og vondt i og rundt såret. Etter hvert kan det også komme en gul væske som kalles puss. For å hindre at det blir betennelse, er det viktig at sår renses med for eksempel Pyrisept eller Klorhexidin fra apoteket og at man har på rent plaster eller bandasje. Denne skal byttes hvis den blir våt eller det blør gjennom den. Noen ganger er det lurt å bruke en salve som dreper bakterier også. Dette kan de fortelle deg mer om på apoteket hvis du lurer.

Nå vet du litt om sår og kan gi råd videre når noen rundt deg skader seg. Håper fingeren til moren din er bedre!


Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utenlandsopphold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skole, jobb og framtid


Quiz: Hva vet du om kildekritikk?

Hvem står bak nettsiden du er på akkurat nå, ung.no?