Hopp til hovedinnholdet

Jeg gruer meg til å bli voksen

Jente 17 år
 

Spørsmål
Heisann! Jeg er snart 18 år nå og jeg gruer meg veldig til jeg blir myndig! Jeg trivdes så godt på ungdomsskolen der jeg gikk, jeg hadde en del problemer, men fikk god hjelp der og begyne hos psykolog. Nå som jeg snart er 18 er jeg redd for å måtte slutte hos psykologen min. Jeg liker han veldig godt og føler at han forstår mye. Jeg føler liksom at når jeg blir 18 at jeg må stå helt på egne bein. Det er kjempeskummelt, og jeg vet at jeg ikke klarer det. 1 året på vgs var forferdelig, men begynner på en helt ny skole på vg2. Hva skjer vis jeg blir mobbet der også? Og så tenker jeg mye på hva som vil skje vis faren min dør?(moren min er død) Kan ikke jeg få noe hjelp eller støtte da siden jeg er "voksen"? Jeg føler meg egentlig veldig lei av livet, men tørr ikke å ta selvmord. Jeg hadde sviktet familien og vennene mine. Og jeg har jo hørt at selvmord kan på en måte smitte. Jeg er også kristen og tenker på at jeg dreper jo meg selv. I bibelen står det at man ikke skal drepe. Kansje jeg da havner i helvete? Jeg håper vertfall jeg kan få noen svar og litt veiledning. Takk!
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for innlegget ditt! Du beskriver tanker og frykt rundt det å bli voksen – noe som gjelder mange i slutten av tenårene. Når man står overfor en overgang til noe nytt (som en ny skole, eller det å stå på egne bein), føles det ofte litt skremmende og rart for oss mennesker – rett og slett fordi vi ikke alltid liker det som er ukjent for oss. Likevel oppdager vi som oftest at ting ikke var så skummelt likevel når vi først har blitt kjent med det nye (da er det jo ikke ukjent lenger!). Jeg kan forstå at denne skolestarten kan virke skremmende på deg, spesielt når du er redd for å bli mobbet. Kanskje er det kjempefint at du skal bytte skole, slik at du kan begynne med blanke ark. Som regel går dette helt fint! Det viktige er at du raskt tar kontakt med skolens rådgiver eller helsesøster dersom du synes det er vanskelig å tilpasse deg på skolen, så får du råd og veiledning om dette.

Når det gjelder hjelpeapparatet generelt, så slutter man ikke å få et tilbud selv om man fyller 18. Om man er i behandling før man fyller 18, skal man kunne fortsette med dette inntil man fyller 23. Etter dette finnes det varierte tilbud også for voksne, så dette må du ikke bekymre deg for. Spør psykologen din om dette og si at du bekymrer deg for det, så forklarer han hvilken hjelp du kan få til enhver tid. Jeg synes også du skal ta opp tankene dine om død og selvmord med psykologen din. Dette kan være tunge tanker å bære på alene! Det jeg kan formidle til deg, er at den tiden du er inne i nå – med mange forandringer og nye ting i livet – ofte skaper indre uro og kan virke skremmende. Likevel er det viktig å forsøke å tenke på at dette kommer til å gå over, og at dette nye også bringer med seg mange muligheter og spenning!

Dersom du skulle oppleve at tankene dine blir for tunge, og at du trenger hjelp raskt, så finnes det flere hjelpetelefoner du kan ringe. Se på lenken til artikkelen nedenfor.

Lykke til videre med livets utfordringer og gleder


Hilsen
Psykologen / ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utenlandsopphold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skole, jobb og framtid


Quiz: Hva vet du om dine rettigheter?

Har du rett til å gå på skole i Norge?