Hopp til hovedinnholdet

Er det vanlig i puberteten å grue seg eller være bekymret for ungdomstiden og voksentisng man må kunne?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei! Er det vanelig og grue seg eller være bekymret for ungdomstiden og voksentisng man må kunne? Når vi kommer inn på temaet på skolen eller bare tenker på det, få jeg en litt bekymret spent førelse i meg. Er dette vanelig i begynnelsen av ungdomstida?

 

Svar
Hei

Noe av det som skjer når man kommer i puberteten, er at man også begynner å tenke litt annerledes, og på litt andre ting enn før.  Puberteten er jo både fysisk og psykisk en forberedelsesfase til å bli voksen.  Kroppen utvikler seg for å være i stand til å takle de voksne utfordringene, og tankene (og følelesene) begynner å handle om nye ting.  Noe kan være undring over hvordan man skal bli som voksen, noe kan være undring om hvordan man skal greie oppgavene man får som voksen, og det er også ganske vanlig å gruble litt over hva som er meningen med livet. 

 

Det er jo mye utfordrende og spennende som ligger foran deg, og når du tenker på det, er det ikke rart at du kan få en litt spent følelse i magen.  Denne kan nok også svinge fra å være litt mer bekymret spenning til litt mer optimistisk spenning.  Hvordan de voksne rundt deg takler sitt liv kan også påvirke hvordan du tenker om dette. 

 

Noe jeg syns er ganske flott å tenke på, er at enhver har veldig store muligheter til å påvirke SITT liv.  Du er sjefen i DITT liv, og kan i veldig stor grad bestemme hvordan du vil at ditt liv skal være.  At du nå kjenner litt på ansvaret som også ligger i det å ta gode valg for ditt voksenliv og å ser at det er endel du skal lære, er jo ganske flott.  Da har du muligheten til å lære deg det som skal til litt etter litt og gå skritt for skritt i den retningen du ønsker å gå.

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet


Quiz: Den store vennskapsquizen. Er du en god venn?

Hjelp! Jeg er forelsket i den samme som bestevennen min. Hva gjør jeg?