Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil gjerne flytte for meg selv.

Jente 17 år
 

Spørsmål

(Jeg visste ikke helt hvordan kategori jeg skulle velge, så jeg bare valgte en) Jeg er ei jente på 17 år som bor hjemme hos moren min og min minste lillesøster på 8 år (hun har sykdommen cystisk fibrose). Vi bor litt utenfor byen, å jeg har også en far som bor ca et kvarter unna + en lillesøster til på farsside. Men hos han er jeg nesten aldri. Vertfall, poenget mitt er at jeg føler at jeg ikke passer inn i huset til mamma, og hos henne. Vi snakker aldri sammen om private ting, vi drar aldri noen steder og for ikke så lenge siden sa hun at det virket som om vi ikke kjenner hverandre, at jeg alltid er ute å flyr. Jeg føler jeg er hjemme mye av tiden min, men at hun ikke ser meg..når jeg vil prate, er hun alltid opptatt. Jeg har sagt til henne at jeg vil snakke med noen å kanskje få til et støttestipend slik at jeg kan flytte for meg selv, inn til byen. Men dette er uaktuelt for henne. ''Hva tror du folk sier da?'' sa hun. Jeg skjønnte ikke helt hva hun mente med det. Jeg har foreslått at vi kan flytte inn til byen, der de fleste av vennene mine bor, så jeg kan komme meg ut siden det ikke går sene busser hjem dit jeg bor, og slik at jeg slepper å vente en time på bussen hjem etter trening. Hun har jo aldri tiden til å hente meg siden lillesøster sover. Det er lillesøster her og lillesøster der. Jeg er lei, det er aldri meg, jeg passer ikke inn, jeg vil flytte, jeg vil bare forandre noe, men hun sier ''jada, vi kan sikkert flytte...om et år'' Altså, da er jeg 18, skal sikkert bo hjemme da å, men det er 1 år til, jeg takler ikke 1 år til slik. Tips til hva jeg kan gjøre? jeg er bare lei av å ha bodd på samme stedet i 10 år, å lei av alt det jeg har nevnt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Du kan selv bestemme at du flytter hjemmefra når du har fylt 18. Du har da krav på på stipend og lån. Så lenge du går på videregående har du krav på støtte til livsopphold fra foreldrene dine også. Hvis faren din betaler barnebidrag til moren din er det du som skal har det etter du er 18. Du må da fylle inn et skjema fra NAV. Det kan være en ide for deg å ta kontakt med NAV for å høre hvilke muligheter du har til støtte. Særlig det au går på skole et stykke unna der du bor nå.

 

Frem til du er 18 er det dine foreldre som har det økonomiske og jurisdiske ansvaret for deg.

 

Jeg kan godt forstå om du føler det tilsidesatt hjemme. Mange foreldre tenker at etterhvert som barna blir større ønsker de å være mest mulig i fred. Ikke alle ungdom tenker sånn. i og med at søsteren din er syk er kanskje moren din veldig opptatt av og bekymret for henne. Har du sagt til moren din at du føler at du ikke passer inn? Det kan hende hun ikke ser at dette er vanskelig for deg.

 

Lykke til!

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen,ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utenlandsopphold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skole, jobb og framtid


Quiz: Hva vet du om graviditet?

Hvor kan du få tatt gratis graviditetstest?