Hopp til hovedinnholdet

Men i de andre fagene så må jeg lære meg å ta fagene alvorlig

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei :) Jeg heter Renate og begynte på ungdomsskolen nettopp. Jeg synes at jeg ikke er så flink i matte og engelsk. Men jeg og Mamma har hatt en liten snakk om at jeg er veldig svak i de to fagene, så mamma skal ikke kreve mere enn en 3'er i karakter. Men i de andre fagene så må jeg lære meg å ta fagene alvorlig. Jeg fikk en 3+ i naturfagprøve og det er dårlig. Og jeg klarer ikke å bare sitte på rommet mtt å bare pugge pugge og pugge

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!

 

Kjempebra at du vil stå på ekstra med skolearbeidet framover. Noen ganger tar det tid før man ser resultater av jobbingen på karakterene. Du må ikke gi opp! Det at du har sendt inn dette spørsmålet til oss viser at du virkelig vil gjøre en innsats framover. For som du sier, der er viktig å ta fagene på alvor. Hvis du gjør en god innsats med fagene nå, vil det også være lettere å henge med i fagene senere. 

 

Noen bruker litt lenger tid på å lære enn andre. Sånn er det dessverre bare. Prøv å ikke sammenlikne deg med andre, og ikke sett målene alt for høyt med en gang. Små mål underveis er fint, slik at du ikke blir skuffet fordi det tar tid å oppnå resultater. Alle lærer på sin måte og i forskjellig tempo. Jobb jevnt og godt og ikke vær fortvilet, for du kommer til å se resultater etterhvert! :)

 

Det første du bør gjøre nå, er uansett å ta en prat med kontaktlæreren din. Fortell at du vil gjøre en ekstra innsats i fagene framover. Spør om tips til hva akkurat DU bør jobbe med, gode oppgaver du kan gjøre, hvordan du kan øve deg opp i fagene du vil forbedre osv. Når lærerne vet om at du vil stå på litt ekstra, er det kanskje lettere for dem å gi deg gode tilbakemeldinger og motivere underveis også. Sjekk i tillegg om skolen tilbyr leksehjelp, kurs i studieteknikk og liknende.

 

Prat med lærerne om hva som kreves i de forskjellige fagene. Spør om en tilbakemelding etter at dere har hatt prøver osv. Karakteren du får sier noe om nivået ditt akkurat der og da. Imidlertid er det kjempeviktig at du også får gode tilbakemeldinger på hva du bør jobbe med videre. Dette slik at du har mulighet til å forbedre deg til neste gang. Snakk skikkelig med lærerne dine om dette raskest mulig.

 

Ellers så anbefaler jeg at du bruker tid på å lese bøker, både norske og engelske. Se filmer på engelsk uten teksting. Snakk litt engelsk med foreldrene dine av og til, eller med venner. Når det gjelder fag som matte og naturfag så lønner det seg å finne gode repetisjonsoppgaver slik at du etterhvert forstår stoffet dere lærer, i stedet for å pugge noe du glemmer rett etterpå. Snakk med læreren din om dette.

 

Under dette spørsmålet har jeg lagt ved en del artikler med flere råd på veien. Der finner du også tips til hvordan du kan jobbe med fagene hjemme, og tips til hvordan forbedre karakterene. Finn gode rutiner for jobbingen din, både hjemme og på skolen. Med gode rutiner vil det være lettere for deg å prestere godt på skolen, uten å slite deg helt ut. Finn en god balanse her, eksempelvis med å gjøre lekser til et fast tidspunkt hver dag, og med å på forhånd lage en plan for hvilke lekser du skal jobbe med de forskjellige dagene.

 

Stå på, vi heier på deg!Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Studieteknikk - hvordan jobbe med leksene?

Pappa og datter gjør lekser sammen (colourbox.com)

Dårlig med motivasjon for leksene? Tentamen rett rundt hjørnet? Hvordan skal du egentlig få all informasjon og pensum inn i hodet?

Les mer

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer

Lett for å bytte ut leksene med sosiale medier?

Gutt som ser på mobilen sin (www.colourbox.com)

Fem gode tips til deg som bare kjapt skal sjekke Snapchat eller Instagram før leksene - men som blir der.

Les mer

Hvordan huske pensum

Man husker bedre dersom man noterer stikkord når man leser (colourbox.com)

Sliter du med å holde konsentrasjonen oppe eller huske det du leser? Her får du noen tips som kan hjelpe.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Karakterer
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om karakterer