Hopp til hovedinnholdet

Hvis jeg tjener mer enn frikort-grensen, må jeg betale skatt for hele året?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg jobber som en uavhengig kontraktør for et selskap. Jeg er selv ansvarlig for å betale inn skatt. Hvor mye kan jeg tjene før jeg må betale skatt hvis jeg har frikort og BSU? Hvis jeg tjener mer enn denne grensen, må jeg betale skatt for hele året eller kun for det jeg tjener over grensen? Hvor mye skatt må jeg betale? Når og hvordan skal skatten betales? På forhånd, takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet

 

 

Du kan sjekke ut hvor mye du må betale i skatt (enkel skatteberegning) på skatteetaten.no. Der finner du også informasjon om hvordan du beregner skatten.


Når det gjelder BSU (fra spleiselaget.no):

BSU står for BoligSparing for Ungdom og er et sparetilbud til alle under 34 år. En BSUkonto er en spesiell type konto hvor du kan kreve 20 % skattereduksjon av beløpet du årlig setter inn. Maks skattereduksjon er 4000 kr i året. For å oppnå det må du sette inn 20 000 kr. Om du vil sette inn mindre er det selvfølgelig mulig. For å kunne utnytte skattefradraget er det naturligvis en forutsetning at skattebeløpet du har betalet er tilsvarende eller høyere enn skattefradraget på BSU. For å utnytte det maksimale skattefradraget på 4000 kr må du derfor ha tjent minst 56600 kr i løpet av året (2011).

 

Om du er usikker på om du vil tjene over dette beløpet, anbefaler jeg deg å bestille skattekort. Da fordeler du skatten over hele året. Betaler du mindre skatt enn du hva du skal i løpet av et år, får du baksmell (som må betales året etter), betaler du mer skatt enn du skal, får du det tilbake året etter. Slik kan du se på det som en sparing.

 

Du bestiller skattekort på hjemmesiden til Skatteetaten.


 

Vennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skatt

Du vet vel at du kan tjene inntil 39 950 kroner i løpet av et år før du må betale skatt?

Les mer

Selvangivelse og skatteoppgjør

Pengesedler i hånda (colourbox.com)

Hva er en selvangivelse? Må du levere, og hvor mye må du betale i skatt? Få svar på det du lurer på om selvangivelse og skatteoppgjør her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb