Hopp til hovedinnholdet

Det er så sykt mye å gjøre på skolen at jeg blir helt utslitt.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har et problem som jeg ikke klarer å fikse. Det er så sykt mye å gjøre på skolen at jeg blir helt utslitt. Egentlig er det ikke i skoletiden det er verst, men tiden jeg er hjemme. I så og si alle fagene holder jeg på med noe spesielt. Enten fremføringer, innleveringer eller prøver. Det stopper aldri! Når jeg tror jeg kan ta litt pause og kanskje bare forberede meg til timene som lekse, kommer det noe nytt. I de fire siste uken (dette er bare én periode) har jeg ikke gjort noe annet i ukedagene og perioder i helgene. Fra jeg kom hjem kl.16 til klokken er rundt 22 driver jeg med skolearbeid. Hvis ikke jeg bruker all denne tiden blir jeg ikke ferdig med det jeg skal gjøre. Vi kan holde på med flere prosjekt på samme tid, så jeg vet ikke hva jeg skal prioritere heller. Jeg kan faktisk ikke helt huske når jeg sist så på TV eller slappet av. Har heller ikke fått tid til å være med venner eller trene. Jeg lager ukeplan for hva jeg skal gjøre hver uke, og har egentlig full kontroll på frister og slik, men likevel føler jeg at jeg ikke får det til... Jeg vil slappe av, men jeg har ikke tid. Det fører til av min avslappingstid blir når jeg sover og spiser. Selv om jeg bruker ALL tidene min på skole føler jeg det ikke er nok. Jeg har ikke fått de karakterene og tilbakemeldingene jeg ønsket. Det gjør meg skikkelig deppa.. Har prøvd å snakke med kontaktlærer, men han sier at jeg ikke må prioritere alle fagene like mye. Men det er akkurat det, jeg vil få gode karakterer i alle fag. I VG1 følte jeg det gikk veldig fint. Gikk ut med 5,3 i snitt. Nå føler jeg at jeg ikke kan gjøre mitt beste siden alt kommer oppå hverandre. Blir helt gale i hode. Jeg har ellers ingen problemer med skolen. Synes det er interessant å lære nye ting, men får nesten ikke mulighet til det når det bare er satt fokus på innleveringer og fremføringer. En årsak til problemet mitt kan være at jeg liker å være ihvertfall én av de beste. Når en venninne av meg stadig får bedre karakter enn meg, blir jeg ganske misunnelig. Heldigvis går det ikke utover vennskapet vårt. Jeg vet ikke helt hva spørsmålet mitt er, men følte for å få dette ut, og kanskje dere kunne gi meg deres tanker og råd til situasjonen min. Tusen takk på forhånd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg forstår at du føler det er mye å gjøre.  Hvis det blir uoverkommelig mye, blir man stresset av det.  Du har gjort noe veldig bra, og det er å lage deg en plan for uka.  Jeg tenker at du skal fortsette med det, men at det også er veldig lurt å legge inn "slappe av", "treffe venner" og "trening" i den ukeplanen, og prioritere å gjøre det også, nettopp for å ha overskudd til alt som kreves av deg på skolen. 

 

Du setter jo også store krav til deg selv.  Noen ganger må man faktisk endre litt på målene sine.  Du sier at du ønsker å være en av de beste i klassen; -Det er ikke alltid det mest hensiktsmessige å sammenligne seg med andre.  Det kan være en bra ting i forhold til skolefag å sette målene i forhold til seg selv, og også å heller sette dem i forhold til innsats enn i forhold til karakter.  -Det er noe med å greie å bli fornøyd med seg selv.  Det er en viktig ting for å ikke miste motet og bli veldig sliten.  Kanskje kan du for en periode sette deg noen mål om at du skal gjøre så godt du kan, og så være fornøyd når du har gjort det.  Jeg tror ikke at det går ut over karakterene, men at det får deg til å bli mindre sliten om du tenker på denne måten.  -Det kreves litt øvelse, for du er ganske innkjørt i å legge et stort karakterpress på deg, tror jeg. 

 

Jeg forstår at det er viktig å få gode karakterer, og det er ikke farlig å jobbe mye selv om man blir litt sliten.  -Men man orker faktisk mer om man også legger inn tid til litt annet, som sosialt liv, avslapping og trening.  Hvis du faktisk skriver inn "avslapping" på ukeplanen din blir du også mer oppmerksom på at du slapper av og kan greie å gjøre det skikkelig.  Det er en grunn til friminutt på skolen og det er at man må koble ut litt for å yte bra i timen.  Sånn er det også når man jobber med lekser og oppgaver hjemme.  -Friminutter trengs! 

 

Dette var mine innspill.  -Kanskje kan de være til noe nytte for deg når du skal jobbe videre med skolen, som det jo faktisk høres ut som du gjør en kjempeinnsats i forhold til!

 

Se også råd i artikkel under. 

 

Lykke til videre!


Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan få tid til alt i hverdagen

Jente sitter i sofaen og er oppgitt (colourbox.com)

Skole og deltidsjobb, trening og fritidsaktiviteter. Mye å gjøre? Her får du tips til hvordan prioritere skolearbeid, når timeplanen er full fra morgen til kveld.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag