Hopp til hovedinnholdet

Statsborgerskap - USA

Gutt 16 år
 

Spørsmål

jeg har hørt at hvis en kvinne, f.eks. fra Norge, er i USA og hun føder et barn der så blir barnet automatisk amerikansk statsborger, og det må søkes om norskt statsborgerskap etter at barnet er født før det kan bli norsk statsborger. stemmer dette? hvis barnet automatisk får statsborgerskap og opphold i USA, kan foreldrene også få dette gjennom barnet? jeg leste en gang om en gravid jente fra mexico eller noe som hadde reist til USA og født barnet sitt der, og da fikk barnet automatisk statsborgerskap i USA. og da fikk mamma`en også statsborgerskap og opphold i USA fordi noen måtte jo være der og ta vare på barnet. er dette riktig? kan både mor og far bli statsborgere i USA hvis de får et barn i statene?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg tviler på at barnet til en kvinne som er på ferie eller oppholder seg i USA i kort tid får amerikansk statsborgerskap bare fordi barnet blir født i USA. Barnet har ingen tilknytning til USA selv om det tilfeldigvis ble født der, og moren har heller ingen tilknytning til USA selv om hun fødte et barn der. Jeg kan derfor ikke se for meg at det i USA finnes regler som ville gitt barnet eller kvinnen statsborgerskap på det grunnlaget.

Så vidt jeg vet er det ikke lettere å få statsborgerskap i USA enn det er i Norge, og i Norge har vi forholdsvis strenge regler for dette. Statsborgerskap gis ikke til personer som ikke har tilknytning til riket. Tilknytning til riket har man enten fordi man er født av foreldre som har norsk statsborgerskap, eller fordi man har lovlig oppholdstillatelse og har oppfylt vilkårene for å få norsk statsborgerskap etter søknad.  

Hvis det hadde vært snakk om en kvinne som hadde fått barn med en amerikansk statsborger er det mer naturlig å anta at barnet ville ha fått dobbelt statsborgerskap. Men da hadde barnet i tilfelle fått dobbelt statsborgerskap fordi det via foreldrene har en tilknytning til to stater.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utenlandsopphold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skole, jobb og framtid