Hopp til hovedinnholdet

Hvordan huske pensum og lære bedre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei :-D Jeg har noen spørsmål angående skolen. Jeg går siste halvåret i 9 og karakterene har falt litt. Jeg føler at jeg ikke klarer å konstentrere på med å gjøre lekser. Jeg gjør lekser etter skolen hver dag. På mandag: 2 - 3 timer, tirsdag: 45 -1 time, onsdag: 2 - 4 timer og ingenting på torsdag. Er alltid så sliten etter skole og trening på torsdager... Hvordan kan jeg lære storfe bedre? Det andre spørsmålet mitt er hvordan kan jeg få bedre hukommelse? Hvor lang tid må jeg øve noen ganger ikke uka og hvor mange ganger? Jeg sliter veldig med å huske stoffe og jeg har også lyst på bedre hukommelse. Jeg spiser tross alt sunt, og trener 3 - 4 ganger i uka med håndballen. Og det siste spørsmålet mitt: hvordan kan jeg forberede karakterene mine?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for spørsmål! 

Det høres ut til at du absolutt jobber med skolen, og det er kjempebra! Jeg skjønner at det må føles frustrerende når du bruker mye tid, men opplever at stoffet kanskje ikke sitter så godt som det burde. Det finnes nok ingen mirakelløsninger for å få stoffet til å sitte eller til å få en bedre hukommelse, men det essensielle er å lære seg en god studieteknikk slik at du faktisk er tilstede og konsentret når du sitter med skolearbeidet. God studieteknikk gjør at du husker pensum til prøven, men også at du husker hovedtrekkene i det du lærte også i ettertid. Husk at det tar tid å innarbeide god studieteknikk. Gi derfor ikke opp før du har forsøkt metodene over litt tid. I artikkelenStudieteknikk her på ung.no, finner du mange råd som kan testes ut. 


Andre tips:

  • Skaff deg en liten notisblokk som du alltid har med deg. Bli vant med å skrive ned ting du skal huske på, viktige beskjeder fra læreren og nyttige ting du lærer. Du skal ikke pugge innholdet i notisboken, men den kan være en fin back-up hvis du føler at du har glemt noe eller blir usikker når du jobber med fagene på egen hånd.  • Les til prøver sammen med noen. Gjør lesingen til en samtale om pensum i stedet for å pugge. Man gjør det dessuten bedre på prøvene om man har reflektert og gjort seg opp tanker om pensum på forhånd, med egne ord. Da er det lettere å huske i ettertid.  • Du kan også holde en "samtale" med deg selv om pensum før prøver og med lekser. Velg ut noen viktige enkeltord/nøkkelord fra pensum. Bestem deg deretter for å si minst 5 setninger om hvert stikkord. Deretter kan du lese gjennom de delene av teksten som du ikke husket noe om eller som du følte deg usikker på. Prøv deretter å si 5 setninger igjen. Når du får mer kontroll på pensum kan du øke til 10 setninger, eller prøv å holde et miniforedrag for deg selv, noen i familien eller venner. Det er viktig at du klarer å beskrive pensum med egne ord, i stedet for å bare pugge tekst. Da viser du at du har skjønt det du leser, og på den måten vil det også være lettere å huske det du har lært i ettertid.


  • Fortell lærerene om hvordan du opplever situasjonen. En del undervisning må gjøres teoretisk. Imidlertid er det ingenting i veien for at dere av og til varierer opplegget i klasserommet. Mange lærer mye av å gjøre oppgaver som dramaøvelser, dialoger, skuespill og mer praktiske øvelser, i stedet for tavleundervisning og egenlesing. Slik variasjon kan gjøre det lettere å huske det du lærer.

 

Og som sagt, sjekk i tillegg tipsene for studieteknikk på linken lenger opp/i artiklene under dette svaret. Flere artikler finner du under dette svaret. 

Med vennlig hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer

Er du skolelei?

Jente sover på biblioteket (colourbox.com)

Sliter du med å holde motivasjonen oppe på skolen? Kanskje synes du skolen er kjedelig, og det er et ork å stå opp om morgenen. Hva gjør du?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Karakterer
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om karakterer