Hopp til hovedinnholdet

Klarer ikke å konsentrere meg, husker ikke det jeg leser. 

Jente 15 år
 

Spørsmål

Alkkurat nå driver jeg å skriver en samfunnsfag oppgave som skal være ganske lang, og derfor trenger jeg å lese mye. Men når jeg leser så får jeg ikke med meg noe av det jeg har lest, og jeg skjønner i ingenting. Jeg klarer ikke å konsentrere meg og jeg blir bare sint og lei meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for spørsmål! 

Det høres ut til at du absolutt jobber med skolen, og det er kjempebra! Jeg skjønner at det må føles frustrerende når du bruker mye tid, men opplever at stoffet kanskje ikke sitter så godt som det burde. Det finnes nok ingen mirakelløsninger for å få stoffet til å sitte eller til å få en bedre hukommelse, men det essensielle er å lære seg en god studieteknikk slik at du faktisk er tilstede og konsentret når du sitter med skolearbeidet. God studieteknikk gjør at du husker pensum til prøven, men også at du husker hovedtrekkene i det du lærte også i ettertid. Husk at det tar tid å innarbeide god studieteknikk. Gi derfor ikke opp før du har forsøkt metodene over litt tid. I artikkelen Studieteknikk her på ung.no, finner du mange råd som kan testes ut. 


Andre tips:

  • Skaff deg en liten notisblokk som du alltid har med deg. Bli vant med å skrive ned ting du skal huske på, viktige beskjeder fra læreren og nyttige ting du lærer. Du skal ikke pugge innholdet i notisboken, men den kan være en fin back-up hvis du føler at du har glemt noe eller blir usikker når du jobber med fagene på egen hånd.
  • Les til prøver sammen med noen. Gjør lesingen til en samtale om pensum i stedet for å pugge. Man gjør det dessuten bedre på prøvene om man har reflektert og gjort seg opp tanker om pensum på forhånd, med egne ord. Da er det lettere å huske i ettertid.
  • Du kan også holde en "samtale" med deg selv om pensum før prøver og med lekser. Velg ut noen viktige enkeltord/nøkkelord fra pensum. Bestem deg deretter for å si minst 5 setninger om hvert stikkord. Deretter kan du lese gjennom de delene av teksten som du ikke husket noe om eller som du følte deg usikker på. Prøv deretter å si 5 setninger igjen. Når du får mer kontroll på pensum kan du øke til 10 setninger, eller prøv å holde et miniforedrag for deg selv, noen i familien eller venner. Det er viktig at du klarer å beskrive pensum med egne ord, i stedet for å bare pugge tekst. Da viser du at du har skjønt det du leser, og på den måten vil det også være lettere å huske det du har lært i ettertid.

  • Fortell lærerene om hvordan du opplever situasjonen. En del undervisning må gjøres teoretisk. Imidlertid er det ingenting i veien for at dere av og til varierer opplegget i klasserommet. Mange lærer mye av å gjøre oppgaver som dramaøvelser, dialoger, skuespill og mer praktiske øvelser, i stedet for tavleundervisning og egenlesing. Slik variasjon kan gjøre det lettere å huske det du lærer.

 

Og som sagt, sjekk i tillegg tipsene for studieteknikk på linken lenger opp/i artiklene under dette svaret. Flere artikler finner du under dette svaret. Lykke til og stå på!!

 

Med vennlig hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer

Slik jobber du mer effektivt med leksene

Jente jobber med leksene sine (colourbox.com)

Vanskelig å få satt seg ned med leksene? Finn teknikker som passer deg og rutiner du klarer å gjennomføre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer med lærer/skole
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer med lærer/skole