Hopp til hovedinnholdet

En medelev har slått ned en lœrer. Er dette alvorlig?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Jeg er en gutt på 14 som har en medelev som har slått ned en lœrer. Er dette alvorlig?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Vold er alltid alvorlig, og det å slå ned noen er ikke lov.

Når en person slår ned en annen, er det vanlig at det får konsekvenser. Ofte vil politiet bli kontaktet. Barn under 15 er under den kriminelle lavalderen. Det betyr at de ikke kan straffes hvis de gjør noe ulovlig. Likevel tar politiet ofte en alvorlig samtale (bekymringssamtale) med ungdommen det gjelder og foreldrene.

Lenke til side med mer informasjon om hvordan politiet jobber

Det kan også hende at eleven og læreren møtes i konfliktrådet. Der kan offeret (den som har blitt slått ned) og gjerningspersonen (den som har slått) møtes. De kan bli enige om hva som har skjedd, hvorfor det skjedde og hvordan det kan gjøres godt igjen.

Lenke til side med mer informasjon om konfliktrådet

Når det har skjedd noe så alvorlig som at en elev har slått ned en lærer, kan det være viktig at dere andre får mulighet til å forstå hva som har skjedd og stille spørsmål. Så kan det være lurt å bli ferdig med saken, sånn at både den som slo og læreren kan komme videre.

Hvis det er flere i klassen som har spørsmål, sånn som deg, kan det være lurt at dere sier fra til læreren deres eller rektor. Kanskje rektor kan komme og svare på spørsmål og si litt om hva som skjer videre med saken. Det kan også hende at politiet kan komme på besøk på skolen og fortelle hvordan de jobber.

Hilsen oss i Barneombudet. Les mer på barneombudet.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag