Hopp til hovedinnholdet

Kan skolen gi oss fravær for å ikke delta på aktivitet på en søndag?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg går på videregående og vi måtte være med på et prosjekt der vi skal lage noen bilder til et museum. Greien er at museet skal åpne en søndag, og vi har fått beskjed om å møte opp og få avspasering noen timer uken etter. Mange vil bruke flere timer bare på å komme seg frem og tilbake, og de fleste har gjerne andre planer. Kan skolen gi oss fravær om vi ikke møter opp? Det eneste vi skal gjøre er å være med på åpningen, med begrunnelsen at dette er hyggelig siden vi laget bildene. Jeg klarer ikke helt å se at dette skal ha noe faglig relevans, og at det skulle være nødvendig å møte opp bare fordi det er "hyggelig" og for "en god sak" (ettersom det vi har laget skal være med på å "skape fred" i verden). Dette prosjekter har i grunn ikke noe med undervisningen å gjøre, men de har likevel klart å presse det inn og gjort slik at vi får karakter (det skulle først bare være frivillig)...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

I utgangspunktet så kan skolen gi fravær for den organiserte undervisninga, uansett ukedag. Undervisningsaktiviteter som er lagt utenfor vanlig skoletid bør ha gode grunner til det, som f.eks. at dette er en aktivitet som er viktig for elevenes læring i faget og at aktiviteten ikke kan gjennomføres innenfor vanlig skoletid. Slike aktiviteter bør varsles fra skolen i god tid, slik at elevene kan planlegge ut i fra det og delta.

Hvis dette er som du sier, et krav om oppmøte for å delta på åpningen av utstillingen dere har bidratt med bilder til, så er jo selve "jobben" deres, altså bildene, ferdig.(Jeg regner med det er selve bildene som skal vurderes til en karakter, ikke deltakelsen på utstillingsåpninga.) Det virker litt strengt å kreve at dere skal delta på åpningen, hvis det bare er for å "være der". Som elever og ungdommer har dere rett til fritid, og helgedager er i utgangspunktet fridager for elever.

Ta det opp med faglærer og kontaktlærer, og legg frem deres syn på en skikkelig møte. Diskuter det i klassen først og finn ut hva flertallet av elevene mener.

Torun Hegre, elev- og lærlingombud i Nord-Trøndelag

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag