Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg dra på utveksling på Service og samferdsel?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei,, Jeg har tenkt litt nå, og har kommet frem til at det hadde vært kult å ta andre året i et annet land. jeg går service og samferdsel, og lurer på om det er noen land / skoler som har det ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og beklager tregt svar

Der må vi nok skuffe deg. Det er kun på de studieforberedende utdanningsprogrammene det er mulig å dra i utveksling på vg2, med mindre skolen din har et spesielt samarbeid med skoler i utlandet.

Derimot finnes det programmer som gjør det mulig for å ta deler av læretida i utlandet:

Leonardo da Vinci: Man kan ta deler av læretiden i et annet europeisk land. Dette skjer gjennom Leonardo da Vinci-programmet. Arbeidspraksis fra utlandet gir nyttig erfaring, samt kompetanse som er verdifull når du skal søke jobber her hjemme. Privatpersoner kan ikke selv søke om å delta, så du må få en utdanningsinstitusjon eller en organisasjon til å søke for deg. Du kan lese mer på www.siu.no/leonardo.

Eurodyssey: er et program for utveksling mellom europeiske regioner. Dette er for ungdom i alderen 18-30 år og innebærer at man får muligheten til å gjennomføre et 3 - 7 måneder langt yrkesopplæringskurs i et annet land. Det kreves ingen spesielle kvalifikasjoner - søknadene som mottas matches med ønskene fra firmaer som ønsker lærlinger. Du kan lese mer på www.eurodyssee.net.

Hjemfylket ditt kan også ha egne avtaler eller prosjekter som gjør det mulig å ta deler av læretida i utlandet. Sjekk med fagopplæringen der du bor. Be også om en samtale med rådgiver på skolen din for å få hjelp til å finne ut av mulighetene i ditt hjemfylke.

Lykke til!

Med vennlig hilsen

 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag