Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre om nesten ingen liker læreren? Og kan skolen tvinge oss til å fremføre foran klassen?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei vi har en lærer som nesten ingen liker hva kan jeg gjøre ? Og kan skolen tvinge oss til og framføre foran klassen ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

- og tkk for spørsmålene!


Til det første spørsmålet først: Å like eller ikke like en lærer gir normalt ikke noen grunn til store tiltak, men jeg antar ut fra spørsmålet at det er grunner til at dere ikke liker læreren og at det kan være grunner til å ta dette videre. Det er altså ikke så lett å vite hva som gjør at dere ikke liker læreren ut fra dette, men det er viktig at dere først og fremst prøver å bli tydelige på hva det er dere ikke liker ved læreren og hvordan dere opplever dette. Så er det beste om dere kan gå rett til læreren evt kontaktlæreren deres, og ta det opp, gjerne via tillitsvalgte i klasse. Videre, så er det å ta opp problemer som dette med skolens ledelse, rektor og avdelingsledere. De er jo ikke tilstede i klasserommet, og kan derfor ikke vite helt hvordan læreren fungerer - men de har ansvar for at det fungerer. Etter hva som gjør at dere ikke liker læreren, så kan de gi denne læreren veiledning og oppfølging slik at han fungerer bedre med dere -  eller så må de kanskje til slutt finne en ny lærer hvis utfordringene tilsier det. 

Husk å være tydelig på hva dere krever. Krev at skolen gjør noe med saken, ikke bare lover at de skal ta det opp. Be dem for eksempel komme og observere en time.

Kan skolen kreve at dere har fremføringer foran klassen? I mange fag, så er fremføringer en viktig del av vurderingen, og det kan derfor være nødvendig med fremføringer for å få karakter. MEN - det står ikke noe sted hvor mange som må være til stede under fremføringen din, så de kan ikke kreve at den blir foran hele klassen. Du kan altså be om å ta det for en mindre gruppe, evt læreren. Men jeg vil samtidig understreke at fremføringer for klassen oppleves som skummelt for mange, men at det gir dere en viktig erfaring som dere kan ha stor nytte av i fremtiden, så jeg anbefaler at man gjennomfører det foran klassen - men altså ikke for enhver pris. Har du store utfordringer med dette, så ville jeg snakket med læreren og evt kontaktlæreren om dette og bedt om å få fremføre uten hele klassen til stede.Elev- og lærlingombudet i Vestfold i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Nervøs før framføringer eller presentasjoner?

Framføring i klasserom (colourbox.com)

Skal du presentere prosjektet ditt foran klassen? Eller er du trukket ut til muntlig eksamen og gruer deg veldig? Slik takler du nervene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer med lærer/skole
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer med lærer/skole