Hopp til hovedinnholdet

Jeg har slitt med angst i 2-3 uker. Klarer ikke å gå på fritidsaktiviteter og sliter med å komme meg på skolen. Jeg går på videregående skole, bør jeg slutte?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har slitt med angst i 2/3uker nå. Jeg kommer meg ikke på fritidsaktiviter og skolen. Eller jeg har vært veldig av å på med skolen de siste ukene. Jeg bare kommer meg på skolen av å til. Og når jeg først drar så synes jeg det er tungt og være der! Heldigvis så går det bedre og bedre jo lengere jeg er der, men det er bare tanken ved og gå på skolen som gjør at jeg ikke kommer meg, selvom at jeg vet at det kommer til og gå bra og det kommer til og bli bedre etter hvert. Jo lengere jeg er der. Jeg vet rett og slett ikke hva jeg skal gjøre lengere? Jeg går på videregående så jeg kan slutte, men jeg synes det også blir litt dumt når dette mest sannsynlig bare er en periode, og at den kommer til å gå over om kanskje noen uker. (Forhåpentligvis)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Jente 16 år. Takk for at du skriver til oss i Ung.no.
Du skriver at du opplever angst. Dette har vart kun kort tid, 2-3 uker. Frykten du kjenner er så ubehagelig at du dropper å gå på fritidsaktiviteter. Du har også uteblitt fra skolen en del dager. Heldigvis merker du at følelsen slipper taket etter hvert når du først har kommet deg på skolen.

Det å være redd er en svært ubehagelig følelse. Derfor trekker man seg unna slik at man slipper å kjenne på dette ubehaget. Det kan være du kjenner det knyter seg i magen, hjertet slår litt fortere og et generelt stress føles i hele kroppen. Slik vil ingen ha det, men du skal vite at det ikke er farlig. Dette tåler du og kroppen din. En ting til som er viktig å vite er at hvor mer du utsetter deg for slike ubehageligheter, hvor mindre redd blir du. Dette forteller du selv også, akkurat slik du merker nå du først er på skolen. Angsten slipper taket etter hvert. Dropper du alt som er skummelt blir det mer skummelt. Her gjelder det å stå på. Gå på skolen og gå på fritidsaktivitetene. Da vil denne følelsen fortere gi seg.

Min anbefaling er at du snakker med helsesøster på skolen. Helsesøster vil kunne hjelpe deg til å bli tryggere, men det er deg selv som må øve. Legger ved et verktøy om selvhjelp. Dette verktøyet vil gi deg innsikt i hva du kan gjøre selv.

Blir angsten værende over lengre tid og du velger å utebli fra skolen, så har du mulighet for å få god hjelp av BUP. Fastlegen henviser til BUP. Det er viktig for din psykiske helse at du ikke kutter ut skolen. Forsøk alle andre muligheter først, helsesøster og eventuelt BUP.

Et siste tips. Du må prioritere å sove godt og lenge nok. Når du er uthvilt tåler du mer.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Helse og sosial på skolen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om helse og sosial på skolen