Hopp til hovedinnholdet

Jeg går på en skole jeg ikke trives på. Her kjenner jeg kun en annen elev og føler meg derfor ofte ensom og alene. Bør jeg bytte skole? Den andre skolen ligger like langt hjemme fra. Der går alle vennene mine, også de jeg spiller fotball med.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 13 år som går på en skole som jeg ikke trives på. Jeg blir ikke mobbet men jeg føler jeg blir utestengt. Jeg har bare en venn her. Jeg har ingen andre en ho og være med.. Jeg har lyst til og bytte skole tilbake til den skolen jeg gikk på før den ligger like nærme som den jeg går på nå. Alle vennene mine går på den skolen unntatt den ene vennen min som går på skolen jeg går på nå. Jeg spiller fotball med de fra den andre skolen. Og jeg har vært venner med mange av dem i over 7 år. Men det jeg lurer på er om det hadde vært rart om jeg byttet skole nå? Jeg går på ungdomsskolen og mange elever og lærere og andre kommer til og spørre hvorfor jeg sluttet... jeg føler meg helt alene på skolen og kommer gråtendes hjem ofte fordi jeg føler meg alene/ensom. Det er mange som har baksnakket meg også, men hva synes dere er det riktige valget og ta? Bli eller bytte skole? Håper dere svarer. Hadde blitt veldig glad da!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 13 år. Takk for at du skriver til Ung.no.

Store valg her i livet er vanskelig å ta. Det er fint å ta dem sammen med noen som bryr seg om ditt ve og vel. Derfor er det viktig at du snakker med dine foreldre og at du får den støtten du trenger. Jeg kan forsøke å hjelpe deg til å ta et godt valg, men jeg kan ikke ta valget for deg. Til sist er det alltid dine foreldre som bestemmer hvilken skole du skal gå på. Det er de som har ansvaret for deg. Rektor på den skolen som du ønsker å bytte til må også si at det er ledig plass på skolen.

Du bør finne alle tenkelige grunner for hvorfor det er lurt at du fortsetter på den skolen du går. Deretter skal du finne alle tenkelige grunner til at du burde begynne på den andre skolen. På lik måte skriver du alle ulempene ved de to skolene. Skriv dette ned på papir eller på notatfeltet på mobilen din.

Dette kan se ut slik:

Skolen du går på                                                

En god venn, Kan få nye venner, føler meg baksnakket, ensom.

Skolen du kan begynne på

Flere venner, felles fritidsinteresser, alle vil lure på hvorfor du evt. bytter.

Hvis du gjør dette ordentlig vil listen kunne bli lang og omfattende. Når du har skrevet en slik liste så veier du argumentene mot hverandre sammen med dine foreldre. Det valget som da kommer frem som vinner, velger du.

To ting ønsker jeg å formidle. Den ene er at elever bytter skole ofte. Ikke tenk på dette som rart. Lærere er godt kjent med denne problemstillingen. Det andre er at å føle seg ensom er en vanlig menneskelig følelse som alle kjenner på til tider. En av fire ungdommer føler seg ensomme over lengre tid. Alle mennesker føler ensomhet da dette er hoved drivkraften til at vi tar kontakt med hverandre. Det betyr at du trolig vil kjenne på ensomhet også hvis du bytter skole. En av våre viktigste ferdigheter er evnen til å klare å bli kjent med nye mennesker. Det er en viktig lærdom å erfare at man får nye venner i livet. Det er derfor lurt å gi situasjonen litt tid. Forsøk å bli kjent med elever du ikke kjenner fra før. Klarer du det vil det gi deg en trygghet videre i livet.

Ønsker du å forsøke litt til på å bli kjent med elevene i klassen, så kan du lese disse rådene som legges ved svaret. Ønsker du å bytte nå da du ser at listen du skrev viste tydelig hva du burde, så gjør det. Du kan bli kjent med nye elever også på den andre skolen. Det er ikke meningen at du skal gå rundt å ha det vondt. Artikkelen som legges ved som heter Gode råd for sosial omgang -for deg med Asperger og alle andre, legges ved da disse rådene også er fine for deg selv om du ikke har Aspergers syndrom. Dette er råd som er fine for alle.

Lykke til med valget!

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Gode råd for sosial omgang

Gutt prater med to jenter (colourbox.com)

Å omgås andre, bli kjent, få venner og kjæreste, kan være vanskelig for mange. Spesielt hvis man er sjenert eller føler at man ikke så lett kommer i kontakt med andre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag