Hopp til hovedinnholdet

Livet er en ond sirkel, og mamma og pappa støtter meg ikke. Hva skal jeg si til dem for å få dem til å forstå?

Jente 17 år
 

Spørsmål

jeg får ikke plass til hele spørsmålet mitt her, for dere regner mellomrom som "tegn", så da går det ikke... Jeg fikk ikke noe disiplin som liten, og nå sliter jeg på skolen. Har aldri gjort lekser eller pugga til prøver før, og nå får jeg bare kjeft fordi jeg er lat. Jeg vil at mamma og pappa skal skjønne at de gjorde en feil, og at de er nødt til å støtte meg og motivere meg, ikke bare være slemme og nedlatende. Jeg har det ikke bra på skolen, men ingen hører på meg, og helsesøster er aldri der når jeg trenger henne, og psykolog er heftig dyrt. Jeg er ikke sosial, men når jeg skal på fest, blir jeg nekta fordi jeg ikke gjør det bra på skolen. livet er en ond sirkel, og mamma og pappa er de som spinner den rundt og rundt. hva skal jeg si til dem for å få dem til å forstå? De tar meg ikke seriøst fordi jeg er 17, så det er helt umulig å ha en normal samtale med dem uten at de begynner å skrike og si at jeg er dum og at alle de andre "barna" får det til.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei

Så leit å høre at du ikke opplever at foreldrene dine ikke støtter og oppmuntrer deg, og at det er mye krangling hjemme.

Du må ikke gi opp selv om du ikke nå opplever at de lytter til deg. Det kan være lurt å snakke med de når dere alle er i godt humør. Planlegge samtalen godt. Skriv gjerne ned det du synes er vanskelig og tungt, men også det du synes er flott.

Det er lurt å snakke for seg selv og ikke angripe de. Hvis man får beskyldninger går en gjerne i forsvar og det blir ikke en god dialog mellom dere. Målet må være at de skjønner hvordan du har det. Da kan det være lurt å ikke fokusere på hvordan de er, men heller fokusere på hvordan du har det og hva du trenger fra de for at du skal ha det godt. Be de lytte til det du har å si.

Du kan også skrive et brev til foreldrene dine hvis du synes det er tungt å snakke med de. Da får du lagt fram saken uten avbrytelser.

Hvis det ikke hjelper anbefaler jeg deg å snakke med helsesøster på skolen. Helsesøster kan også snakke med foreldrene dine om hvordan du har det. Hvis hun er på skolen lite kan du prøve å få kontakt med henne/han via lærer, mail eller sms. Gjør en avtale slik at du får en time så raskt som mulig.

Du er 17 år og kan eventuelt bli henvist til BUP (Barne og ungdoms psykiatrien). Det er gratis.

Selv om det nå er vanskelig så må du ikke gi opp. Hvis du tenker at konfliktene hjemme er så store at dette går utover din psykiske helse kan du også ta kontakt med barnevernet der du bor. Du kan også ringe Alarmtelefon for barn og unge.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Slik jobber du mer effektivt med leksene

Jente jobber med leksene sine (colourbox.com)

Vanskelig å få satt seg ned med leksene? Finn teknikker som passer deg og rutiner du klarer å gjennomføre.

Les mer

- Jeg har ingen motivasjon til å gå på skolen. Hva gjør jeg?

Gutt sover (colourbox.com)

Jeg orker ikke å gå på skolen og hvis jeg først er der så har jeg ingen motivasjon for å gjøre noe. Nå risikerer jeg å å stryke i flere fag, hva skal jeg gjøre?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Motivasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om motivasjon