Hopp til hovedinnholdet

Har lærere lov til å beslaglegge mobilen din dersom de ser at du holder på med den?

Gutt 15 år
 

Spørsmål
Hei
Har lærere lov til å beslaglegge mobilen din dersom de ser at du holder på med den me bare læreren oppdager det?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Normalt må man ha et klart grunnlag for å kunne beslaglegge andres eiendeler. I følge opplæringsloven § 2-9 skal kommunen gi forskrifter om ordensreglement for den enkelte skole. I dette reglementet skal det blant annet gis regler om hvilke tiltak som kan brukes mot elever som bryter reglementet. Reglementet skal gjøres kjent for både elevene og deres foreldre, og du kan derfor be læreren din om å få se regelen neste gang han/eller hun tar mobilen din.

Dersom det står i ordensreglementet, kan skolen beslaglegge ulovlige gjenstander og rusmidler. Videre har skolen adgang til å beslaglegge utstyr og gjenstander dersom bruken av utstyret forstyrrer undervisningen. Men skolen har ikke adgang til å ransake eleven eller elevens veske/ransel for gjenstander, og kan ikke beslaglegge gjenstander eller utstyr som ikke forstyrrer undervisningen. Dette betyr i praksis av elevene har adgang til å ha mobiltelefoner avslått eller i stille modus i skoleveske eller ransel mens undervisningen pågår.

De fleste skoler har i dag svært strenge regler når det gjelder mobilbruk i skoletiden. Den kan de fleste steder være med i sekken, men må være avslått. Blir den sett av en voksen, konfiskeres den og noen skoler har det som regel at elevens foreldre må komme til skolen for å hente den. Om det bare er læreren som ser at du bruker mobilen og at du mener du ikke forstyrrer undervisningen, får du ta opp dette med han/henne. Men du må ikke glemme at du går glipp av undervisning og blir ukonsentrert selv, så det beste er kanskje å la den ligge i sekken.

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Eiendeler
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om eiendeler


Quiz: Hva vet du om chatting?

Wow er forkortelsen på et verdensfenomen i spillverdenen. Hva står det for?