Hopp til hovedinnholdet

Jeg mangler motivasjon, og problemet ligger hos meg selv

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei :) Jeg sliter utrolig mye med motivasjon på skolen. Det er viktig å ha motivasjonen oppe, men detter er utrolig vanskelig for meg. Jeg har mange venner og verdens beste familie, så det er ikke det som er problemet. Jeg tror det bare er alt innen skolen. Timene er ille, jeg går i den bråkeste klassen som ikke respekterer i det heletatt, lærerne har til og med spillet klassen vår i to fordi det er så ille. Ikke nok med det, timene er kjedelige og uinteressant, kan også være vanskelig sånn at jeg ikke bryr meg lenger... jeg føler at jeg bare driter i skolen. Og ikke nok med det, prøver... prøver er det værste, vi har prøver heletiden og jeg klarer ALDRI og øve til de fordi jeg ikke er motivert i det heletatt, jeg har kjempe lyst til å bli politi og vet at jeg må ha gode karakterer. Lg jeg prøver så hardt! Men jeg klarer ikke å bli motivert! Jeg har snakket mye med foreldrene mine og min kontaktlærer, men de hjelper meg ikke. Hva skal jeg gjøre??? Jeg må ta tak i ting nå!

Besvart 13.02.2018 19:38
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss og forteller om et problem som mange nok kjenner seg igjen i. Det er helt normalt å slite med motivasjonen i blant, og denne vil ofte svinge litt opp og ned fra tid til annen. Men da handler det om å snu om på et mønster, gjøre endringer, og se om du kan finne løsninger som fungerer bedre for akkurat deg. For hva er egentlig motivasjon? Veldig mange klager på at de ikke har det, men er heller ikke villige til å gjøre den innsatsen som trengs for å få motivasjon. Dette er ikke noe som bare kommer av seg selv, nemlig. 

De aller fleste motiveres av ytre faktorer; belønning og straff. Dette kan fungere i korte perioder, og kan motivere deg til å gjøre en kortvarig innsats. Her kan belønningen f.eks. være at du skal få noe fint eller få penger dersom du får bestemte karakterer. Men den virkelig gode og varige formen for motivasjon er den indre; følelsen av at du får utnyttet ditt eget potensial maksimalt. Dette er det kun du som kan gjøre, og det er du som vil kjenne gleden av dette. Med andre ord: i en periode er du nødt til å være streng med deg selv, og kanskje la deg motivere av ytre ting. Gi deg selv belønninger når du oppnår ting, og sett deg konkrete mål. Etter hvert vil du forhåpentligvis føle mestring, og se hva du er i stand til, og da vil du kanskje motiveres av denne gode følelsen.

Prøv også å ikke henge deg for mye opp i tankegangen om at "jeg er ikke motivert". Dersom du hele tiden tenker det, vil du faktisk fortsette i samme spor, og ikke greie å finne denne motivasjonen. Dersom du i stedet lar være å tenke så mye, og heller bare gjør, vil ting automatisk bli enklere. 

Jeg forstår at det er frustrerende at du går i en slik klasse. Det kan ødelegge mye, og hindre lysten og evnen til å gjøre skolearbeidet ordentlig. Men kanskje kan du greie å lage deg strategier hvor du lærer på egen hånd? Ingen lærere reagerer negativt dersom du sitter og gjør skolearbeid i timene, så lenge det er i "riktig" fag. 

Kort oppsummert: ikke heng deg slik opp i det som ikke fungerer, og som ikke er bra. Prøv heller å finne løsninger. Dersom du vil ha det dårlig, så kommer du til å ha det dårlig. Men dersom du faktisk vil forbedre deg, og at politi er noe du har lyst til å bli, så burde du greie å sette deg disse målene og jobbe mot dem. For det er hverken foreldrene dine eller lærerne som kan gjøre denne jobben for deg, det er i veldig stor grad din egen oppgave. Lykke til!

ungdomsskolelæreren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg har ingen motivasjon til å gå på skolen. Hva gjør jeg?

Gutt sover (colourbox.com)

Jeg orker ikke å gå på skolen og hvis jeg først er der så har jeg ingen motivasjon for å gjøre noe. Nå risikerer jeg å å stryke i flere fag, hva skal jeg gjøre?

Les mer

Hvordan finne motivasjon til skolearbeid?

Motivasjon til skoleoppgave (foto: ung.no)

Sliter du med å holde motivasjonen oppe på skolen? Får du aldri den karakteren du ønsker, samme hvor hardt du jobber? Her er noen tips.

Les mer

Ønsker du å bytte klasse?

Gutt alene på trapp (colourbox.com)

Det kan være skummelt å begynne på ny skole. Kanskje kjenner du ikke så mange i klassen, eller bestevennen din er i parallellklassen. Det hadde vært fint å bytte klasse...eller?

Les mer

Ti tips for et bedre klassemiljø

jente utenfor klassen

Du tilbringer mange timer med klassekameratene dine, og miljøet påvirker både skoleresultater og resten av hverdagen din. Her er ti tips til hvordan din klasse kan få et bedre klassemiljø.


Av ungdomsredaksjonen, ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag