Hopp til hovedinnholdet

Blir jenter tykkere i puberteteten, kan jeg gå ned i vekt?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jente blir 12! Har noen spm, hadde satt pris på svar(: Har jenter en periode der de blir tykkere og veier mer i puberteten men også blir de tynne igjen? Ens? Trenger forklaring på det greiene. Blir arr etter selvskading styggere av sol? Hvordan unngå stressknuter? Er det normalt å veie 48/49 på en høyde av 1.60,5 m (mensen)? Har fått score 35 på depresjonstest, står at det må vurderes om jeg skal legges inn, tror du dette er sant? (Det var ikke en tulle test, var sånne skikkelige greier) Hva burde jeg svare når folk spør om arrene mine? Altså jeg får helt panikk hver gang og bare finner på noe, virker aldri som om de tror meg siden det som kommer ut av meg er alltid veldig urealistisk. Får panikk på hver prøve vi har på skolen, hjerneteppe og alt, tips til hvordan jeg kan klare meg bedre på prøver? (Har ADD men har vokst det veldig av meg) Hvor mye kan jeg gå ned i vekt før det blir undervektig? Min BMI er 18.7 og det står at 18.5 er undervektig

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år. 

I puberteten er det vanlig at man går opp i vekt når man utvikler seg. Det er ulikt hvor mye man går opp i vekt, men det er helt nødvendig å få mere fett på kroppen slik at kroppen utvikler seg normalt. Dette er noe man etterhvert blir mer og mer vant til. I puberteten vokser man litt i rykk og napp, samtidig som kroppen utvikler mer kvinnelige former.

Når det gjelder vekten din så høres den helt normal ut og du skal derfor IKKE ned i vekt. Vektnedgang kan føre til alvorlige konsekvenser for din utvikling både kroppslig og hjernens utvikling. 

Når det gjelder arrene dine så legger jeg ved en artikkel hvor det står beskrevet hvordan du skal behandle sår etter selvskading. Du skal blant annet ha høy solfaktor på sårene slik at de ikke blir så mørke. 

Det høres strevsomt ut å ikke klare å konsentrere seg om skolen. Ofte blir disse tankene verre når man spiser for lite og du beskriver i tillegg at du er deprimert. Jeg anbefaler deg å snakke med helsesøster på skolen din eller foreldrene dine. Du trenger noen å snakke med når du strever slik du beskriver. Å snakke med noen kan hjelpe deg til å få sortert tankene dine slik at du ikke er så alene om de. 

Jeg legger ved noen artikler du kan se på. 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik jobber du mer effektivt med leksene

Jente jobber med leksene sine (colourbox.com)

Vanskelig å få satt seg ned med leksene? Finn teknikker som passer deg og rutiner du klarer å gjennomføre.

Les mer

Har du arr?

Arr på en arm (colourbox.dk)

Ett arr, mange arr, dype arr, grunne arr. Hvordan vil de bli og hva kan gjøres?

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Dette skjer med kroppen om du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat i én dag, og hva med en lengre periode? Hvor lite mat kan man spise før det blir farlig, og hva er egentlig konsekvensene? Her får du svar.

Les mer

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan der være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser