Hopp til hovedinnholdet

Jeg er veldig stresset for prøver og alt går dårlig.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei Jeg går i 9. klasse på undomskolen nå. Det er veldig mye prøver og lekser. Jeg er veldig stresset og føler at det går veldig dårlig. Når jeg får en 4 rakner det helt får meg. Foreldrene mine har høye forventinger til meg siden storesøsteren min fikk veldig gode karakterer. Får mye 5 og 6 men føler at jeg kan gjøre det bedre hele tiden. Jeg sliter veldig i spansk. Jeg forstår det rett og slett ikke. Jeg gruer meg veldig til VGS siden da er sikkert mange blit veldig flinke i spansk men så kommer jeg og ikke kan noen ting! Lurer på om du har noen tips, klarer aldri å slappe av å roe ned ordentlig. Det begynner å vises også, er veldig irritert og sur hele tiden, sover veldig dårlig og har fått masse kviser igjen. Hjelp! Hilsen desperat 14 åring

Besvart 06.11.2018 10:44
 

Svar
Hei jente (14)

Det er veldig mange ungdommer som kjenner seg godt igjen det du beskriver her om å ha høye forventninger til seg selv og takle dårlig når det ikke går som forventet. Det som jeg tror kan hjelpe deg, er at du øver på å gi deg selv komplementer og tenke positivt.

5 og 6 er veldig gode karakterer, som viser at du jobber mye med fagene og gjør det godt. Da er det faktisk ikke så mye du kunne gjort bedre. Å få 4 er også en god karakter, som viser at du er bedre enn gjennomsnittet.

Å klare 5'ere og 6'ere i alle fag, på alle prøver, vil jeg tenke at i utgangspunktet er svært vanskelig. Hvis du i tillegg skal være sosial med venner, drive med idrett, være en god datter, en god venninne osv. så vil det gi deg enda noen utfordringer. Vi kan ikke være flinke i absolutt alt!

Det du kan jobbe litt med, er å gi deg selv komplementer og se hvor flink du faktisk er. For det er jeg helt sikker på at du er! Se hva du klarer, hva du får til, at du gjør så godt du kan og at du jobber hardt med skolearbeidet. Prøv å snu de negative tankene som dukker opp, til noe positivt som løfter deg opp og gir deg bedre selvfølelse

Det er helt naturlig å synes at noen fag er vanskeligere enn andre. Når du begynner på VGS vil du oppdage at det er flere som synes spansk er utfordrende. Du er ikke alene om å mene det. Når du tenker etter, og kanskje snakker med læreren din, vil du også oppdage at du kan en del spansk allikevel. 

Det kan ofte også være en idé å tenke på hva du skal bruke karakterene dine til. Trengs det 5'ere og 6'ere for å komme inn på studiet du har tenkt deg fram i tid? Du er 14 år. Det som kanskje burde veie tyngst nå kan for eksempel være å få deg gode venner og pleie disse vennskapene. Du har massevis av tid til å gjøre det godt på skolen.

Forsøk å nyte ungdomstiden din litt. Den kommer aldri igjen!

Jeg legger ved flere artikler som kan gi deg gode råd.

LYKKE TIL!

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Mye å gjøre? Stressa? Stort press?

Stress (colourbox.com)

Jeg går på håndball, kor, klatring, snowboard og ski. Jeg vil gjøre det bra på skolen, for jeg må ha gode karakterer for det jeg skal inn på etterpå...

Les mer

Stressa? Appen SMART kan hjelpe deg

Stressa jente med skolearbeid

Du kan oppleve stort stress hvis du utsettes for en krise eller katastrofe, eller du kan kjenne økt stress om du har mye arbeidspress og oppgaver du skulle ha gjort. På SMART-appen finner du tips, råd og øvelser for å takle stress.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag