Hopp til hovedinnholdet

Er det ulovlig for meg å kalle kameraten min for homo?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg og en venn drev og tullet i en skoletime og jeg spurte om han var gay på tull. Begge av oss vet at vi ikke legger noe negativt i dette ordet og at det bare var vennskapelig tull. Jeg vil også legge til at det er veldig vanlig blant oss ungdommer og tulle med dette, ihvertfall her i mitt område. Læreren fikk med seg kommentaren og tok dette videre til sosiallærer og rektor. Istedenfor å legge meg flat og si at jeg ikke skulle gjøre det igjen, begynte jeg og diskutere med rektor, og prøvde å si at dette var noe alle tullet med. Hun mente at dette ikke var greit og sa at dette var seksuell trakassering og at kommentaren min var ulovlig. Hun sa også at hun kom til å ta det videre til politiet og at jeg kunne vente meg bot hvis dette skjedde igjen. Stemmer det at det er ulovlig for meg å si dette, og kan jeg isåfall få bot for dette?

Besvart 22.01.2019 13:44
 

Svar
Hei


Dere har nok begge litt rett. Homonegative utsagn, som eksempel at gay og homo blir brukt som skjellsord, kan regnes som seksuell trakassering etter likestillingsloven § 13.

Med seksuell trakassering menes det i denne bestemmelsen "enhver form for uønsket seksuell oppmerksomhet som har som formål eller virkning å være krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdigende, ydmykende eller plagsom."

At du kaller vennen din "gay" på tull når bare dere to er sammen og han opplever det som tull, vil ikke regnes som seksulle trakassering. Hvis du sier det høyt også foran andre, kan det være mer usikkert. Da kan det være andre som opplever det som "krenkende" eller "plagsomt"

En person som har blitt utsatt for seksuell trakassering kan kreve oppreisning eller erstatning. Personen som utsatte vedkommende for trakasseringen blir i så fall ansvarlig for å betale dette.

For at det skal være en sak for politiet, må det være straffbar seksuell trakassering. Da er terskelen noe høyere. Les mer om dette her.

Hvor grensene går for uskyldig tull og seksuelle trakassering er vanskelig og må forstås ut i fra situasjon. Norsk folkehjelp har laget et undervisningsopplegg til bruk for skolene om akkurat dette. Kanskje du kan ta det med til rektor neste gang.      

 

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell trakassering

Jente sier stopp med hånda (colourbox.com)

Har du blitt klådd på ufrivillig, blitt kalt hore, horebukk eller andre seksuelle skjellsord? Mange rapporterer at de har opplevd dette og annen form for seksuell trakassering og seksuell tvang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag