Hopp til hovedinnholdet

Er lydsensitiv. Medelevene er forferdelig bråkete. Hva kan jeg gjøre?

Annet 17 år
 

Spørsmål

Veldig usikker på hvor jeg skal sende ting når de faller under flere kategorier, men sender hit. Jeg er autistisk og skal begynne i VG3 og gruer meg veldig. Klassen min er stort sett hyggelig, men de er forferdelig bråkete. I stedet for den normale med at det er to som bråker og ødelegger rykte, er det 28 som bråker og 2 som er stille. Dette er naturlig nok veldig slitsomt for meg som er lydsensitiv, men ingen lærere har klart å gjøre noe med det. Det er bråkete i klasserommet når vi skal jobbe og når læreren snakker, i gangene, i kantina og stort sett overalt. Grupperommene er heller ikke stille (ventilasjonsanlegget bærer lyd). Det er ingen steder jeg kan være på skolens område som ikke tapper meg for energi, så etter syv timer er jeg utslitt. Jeg orker som oftest ingenting etter skolen, ikke engang hyperfikseringen min, så lekser går bare ikke. For å komme inn der jeg vil trenger jeg masse 6ere, men uten lekser blir det mer 5ere. Hva kan jeg gjøre?

Besvart 13.08.2019 16:19
 

Svar
Hei du, 17 år. 

Jeg forstår at dette er et problem for deg! Det er forferdelig slitsom med så mye bråk når en er lydsensitiv. 

Er det mulig at du kan kjøpe hodetelefoner som du kan ha på i friminuttene og hvis dere skal arbeide selvstendig i klasserommet? Det finnes gode hodetelefoner som stenger ute mye av lyden rundt en. For mange lydsensitive er dette løsningen for å klare både skoledagen, reise til og fra skolen og ellers når man ønsker stillhet. 

Noen av disse hodetelefonene kan med et enkelt klikk kobles direkte til telefon, nettbrett osv. Da bestemmer en selv hva en vil høre på. 

Du kan også snakke med rådgiver på skolen om dette. Kan det være at skolen har et rom som er stille, som du kan trekke deg tilbake til, når du trenger det? 

Det kan også være at helsesykepleier har et hvilerom som er lydisolert med tanke på taushetsplikt. Snakk med helsesykepleier om dette. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag