Hopp til hovedinnholdet

enkle og gode tips til hvordan jeg kan pugge til en naturfag prøve?:)

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg lurte på om du/dere vet om noen enkle måter man kan pugge til en naturfag prøve? Vi har naturfag prøve rett etter høstferien som er neste uke og jeg har tenkt å starte å øve alerede, men kunne godt trengt litt hjelp med hvordan jeg skal pugge til prøva. Jeg går i 10.klasse og vi bruker Eureka 10 bøkene som er ganske dårlige + at læreren er dansk så jeg har ikke lært noe særlig. Men jeg har tatt en del notater og svart på en del nøkkelspørsmål. Jeg ligger på en 4'er i naturfag og har veldig lyst til å gå opp til en 5'er. Så har dere/du noen enkle og gode tips til hvordan jeg kan pugge til en naturfag prøve?:) Takk c:

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt!


Jeg håper du ikke allerede har hatt prøven, for her kommer svar;-).

 

Generelt er den aller beste måten å jobbe med naturfag på å jobbe jevnt både på skolen og hjemme. Skippertaksjobbing rett før prøver og tentamen er det vanskelig å lykkes med, særlig om det er mye pensum du ikke har forstått helt underveis. Naturfag er jo et fag som må forstås og som sjelden kan pugges. Derfor er aller beste tipset at du jobber jevnt med fagene, noe det virker som om du allerede gjør siden du tar notater og forsøker å få med deg alt som sies i timene.

 

I tillegg må du være flink til å spørre om hjelp fra lærerne når det er noe du ikke forstår eller ikke får til. Og det er helt ok å spørre om du ikke skjønner hva læreren sier. Hvis du ikke spør om hjelp, risikerer du å "falle av lasset" uten at læreren får det med seg. Husk at lærerne er der for å hjelpe deg, så ikke vær redd for å si fra dersom du synes noe er vanskelig eller at du gjerne vil gjøre en ekstra innsats for å få best mulig karakter.

 

Generelt er dette noen råd for å gjøre det best mulig i for eksempel naturfag:

 

  • Følg med i timene på skolen, og spør om hjelp fra læreren når du trenger det!
  • Hjemme bør du repetere de samme oppgavene og temaene mange ganger, men i korte perioder av gangen. I stedet for å sitte sammenhengende flere timer med leksene, kan de deles opp i 20 minutters økter. Ta gode pauser mellom øktene, og gjennomfør heller mange økter. I hver økt repeterer du de samme oppgavene og pensumet. Ikke gå videre før du er helt sikker på at du husker det forrige du har jobbet med. Repeter gamle oppgaver innimellom jobbing med nytt pensum.
  • Lag tegninger og figurer som illustrerer det du lærer.
  • Før prøver kan du spørre læreren om han/hun kan kopiere opp gamle prøver som du kan øve deg på. Det hjelper å øve seg på oppgaver som tidligere er gitt på prøver. Kanskje kan du også få fasit og løsningsforslag til oppgavene slik at du underveis kan sjekke at du har forstått og gjør oppgavene riktig.
  • Vær ærlig med deg selv underveis og motiver deg for å legge mye arbeid i fagene, også hjemme og i helger. Dette krever mye av deg, så prøv å del opp arbeidet og gi deg selv små belønninger underveis. Sjekk gjerne også om skolen, fritidsklubben, biblioteket, frivillighetssentralen eller liknende steder tilbyr leksehjelp.
  • Bruk naturfag i hverdagen! Bruk alle mulige eksempler i hverdagen som kan gjøre jobbingen med fagene mer praktisk og naturlig for deg.
  • Det er viktig at skolen din/lærerne er med i prosessen med å sette små mål, strukturere arbeidet ditt og gi deg tilbakemeldinger som kan hjelpe deg videre. På denne måten kan dessuten flere hjelpe deg med motivasjonen og heie deg frem hvis du synes det er litt tøft underveis.

 

Under svaret finner du flere artikler som kan hjelpe deg videre mot best mulig karakter.

 

Jeg håper dette var til hjelp - masse lykke til på prøven!

Hilsen utdanningsrådgiveren, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer

Hvordan huske pensum

Man husker bedre dersom man noterer stikkord når man leser (colourbox.com)

Sliter du med å holde konsentrasjonen oppe eller huske det du leser? Her får du noen tips som kan hjelpe.

Les mer

Slik jobber du mer effektivt med leksene

Jente jobber med leksene sine (colourbox.com)

Vanskelig å få satt seg ned med leksene? Finn teknikker som passer deg og rutiner du klarer å gjennomføre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Karakterer
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om karakterer