Hopp til hovedinnholdet

Hvordan bli bedre i matte og naturfag?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg vil bli tannlege men probleme mitt no er at no før jul fikk eg 2 i naturfag i matte fikk eg 3 og i snitt har eg3,66 hvordan kan jeg bli bedre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Veldig bra at du vil stå på for å forbedre deg!

 

Fortell lærerne dine at du vil stå på ekstra framover, men at du trenger hjelp og tips til hvordan du kan jobbe best mulig. Læreren kjenner ditt nivå i matte og naturfag, og kan finne gode oppgaver og pensum du bør øve på som er tilpasset ditt nivå, i tillegg til å gi deg tilbakemeldinger på arbeidet ditt, og hjelpe til med å heie deg fram underveis. Dette er lærerens jobb, så ikke gi deg! Gode tilbakemeldinger vil nemlig gjøre jobbingen din mer effektiv og mer rettet mot de delene av pensum som du trenger å bruke mest tid på. Kom gjerne også med egne forslag til hvordan undervisningen kan tilpasses deg bedre. Du har sikkert følt litt på hva som fungerer og som du lærer av, og i hvilke tilfeller du ikke får noe ut av undervisningen.

 

I tillegg er det viktig å være tålmodig, for ofte tar det litt tid før man ser resultatene av jobbingen på karakterene. Dette er viktig at du husker på. God jobbing VIL gi deg resultater, men det tar ofte litt tid. Stå på, og ikke gi opp underveis! Noen bruker lengre tid på å lære matte og naturfag, mens andre sliter mer i andre fag. Sånn er det dessverre bare. Ikke gi opp, og fortell deg selv hver dag at dette SKAL du få til!

 

Andre råd til jobbingen med matte  og naturfag som du kan teste ut:

  • Følg med i timene på skolen, og spør om hjelp fra læreren når du trenger det! Kanskje er ikke læreren klar over hvor vanskelig du synes fagene er. Derfor er det viktig at du selv er aktiv i timene og faktisk spør om hjelp hver gang det er noe du ikke forstår. Hvis du ikke sier i fra, kan det hende læreren tror du har fått med deg stoffet, og da er det lett å "falle av lasset".
  • Hjemme bør du repetere de samme oppgavene og temaene mange ganger, men i korte perioder av gangen. I stedet for å sitte sammenhengende flere timer med matte-/naturfagsleksene, kan de deles opp i 20 minutters økter. På den måten er det lettere å holde på konsentrasjonen. Hold deg unna PC, mobil og annet som frister. Ta gode pauser mellom øktene, og gjennomfør heller mange økter. I hver økt repeterer du de samme oppgavene og pensumet. Ikke gå videre før du er helt sikker på at du husker det forrige du har jobbet med. Repeter gamle oppgaver innimellom jobbing med nytt pensum.
  • Lag tegninger og figurer som illustrerer det du lærer. Matte må forstås, og kan sjelden pugges. Tegn, skriv, lag en figur, en sang, et dikt eller andre metoder som gjør at du husker og forstår det du lærer.
  • Før prøver kan du spørre læreren om han/hun kan kopiere opp gamle prøver eller tentamensoppgaver som du kan øve deg på. Du kan også samarbeide med andre i klassen om å lage egne prøver til hverandre så dere hjelper hverandre med å teste hvordan dere ligger an.
  • Hvis du vil ha variasjon fra læreboka av og til, sjekk eksempelvis matematikk.net og matematikk.org. Der finner du flere nettsider med matteoppgaver, forklaring på formler og spill på nett som du kan øve deg på. Jeg har også lagt ved en artikkel under dette svaret med tips om nettsider hvor du finner aktuelt stoff til bruk i ulike skolefag.
  • Jobb gjerne sammen med andre av og til. Det å diskutere oppgaver og hjelpe hverandre med pensum som er vanskelig, er ofte til stor hjelp og gjør det enklere å huske når du først kommer til prøven. To hoder tenker bedre enn ett. Gjør jobbingen til noe hyggelig. Gå på kafé og jobb med faget, finn en park der dere avtaler å jobbe en viss tid med matte før dere griller etc.
  • Vær ærlig med deg selv underveis og motiver deg for å legge mye arbeid i fagene, også hjemme og i helger. Dette krever mye av deg, så prøv å del opp arbeidet og gi deg selv små belønninger underveis. Sjekk gjerne også om skolen, fritidsklubben, biblioteket, frivillighetssentralen eller liknende steder tilbyr leksehjelp. Spør om foreldrene dine kan minne deg om å gjøre leksene, eller følge med på at du jobber så lenge som du har bestemt deg for om gangen osv. Når andre rundt deg hjelper til med å heie deg frem, vil det være lettere å konsentrere seg.
  • Bruk matte og naturfag i hverdagen! Øv deg på hoderegning i butikken. Jobb med prosentregning når du vurderer å kjøpe en bukse på salg. Lær deg å sette opp budsjett for utgifter og inntekter i hverdagen din. Bli vant med at tall og regning er noe du forholder deg til. Lær deg navn på dyr, fugler og planter når du er ute og går tur. Still spørsmål ved ulike fenomener du legger merke til i naturen, søk opp på nettet etterpå og les deg opp. Osv. Bruk alle mulige eksempler i hverdagen som kan gjøre jobbingen med matte og naturfag mer praktisk og naturlig for deg.
  • Det er viktig at skolen din/lærerne er med i prosessen med å sette små mål, strukturere arbeidet ditt og gi deg tilbakemeldinger som kan hjelpe deg videre. På denne måten kan dessuten flere hjelpe deg med motivasjonen og heie deg frem hvis du synes det er litt tøft underveis.

 

Jeg har lagt ved noen artikler under dette svaret med mer informasjon og tips på veien. Håper noe av dette kan være til litt hjelp eller inspirasjon. Stå på, og lykke til videre!

Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer

Hvordan huske pensum

Man husker bedre dersom man noterer stikkord når man leser (colourbox.com)

Sliter du med å holde konsentrasjonen oppe eller huske det du leser? Her får du noen tips som kan hjelpe.

Les mer

Slik jobber du mer effektivt med leksene

Jente jobber med leksene sine (colourbox.com)

Vanskelig å få satt seg ned med leksene? Finn teknikker som passer deg og rutiner du klarer å gjennomføre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Karakterer
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om karakterer