Hopp til hovedinnholdet

Prøver å lære norsk, men de ler av meg. 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hi,jeg er en jente som kommer fra Litauen. Jeg bor i Norge ett år og jeg går på ungdom skole sammen med de norske folke. Jeg er ikke veldig dårlig på norsk,men jeg prøver lære mer norsk hver dag, men det er veldig vanskelig for meg. Når jeg prøver å snakke norsk alle fra klasset mitt ler fra meg, jeg vet ikke hva jeg må gjøre.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for spørsmål! 


Det er ikke lett å være ny i et nytt land, ny klasse, nytt språk osv. Det er dårlig gjort at du blir ledd av i klassen når du snakker. Jeg håper du har sagt i fra til noen på skolen om dette? Eller at lærerene griper inn når de ser at noen ler av deg? Hvis ikke, MÅ du si i fra med en gang. Dette kan være til rektor, en lærer, helsesøster, sosiallærer, rådgiver. Alle elever har rett til et godt psykososialt miljø, fritt for vold og trusler. Skolen skal ha et system som sørger for dette. Det står i opplæringslova § 9a-3.

 

Ikke vær redd for å si i fra. Skolen skal gripe inn. Hvis du opplever at skolen ikke tar tak, kan du klage. INGEN SKAL BLI MOBBET! Du kan klage på det psykososiale miljøet til skolen din, og dersom du er uenig i skolens svar, kan du klage svaret inn til Fylkesmannen. Hvis du klager, plikter skolen å gjøre et vedtak om hvordan de skal håndtere situasjonen. Før vedtaket fattes, skal du bli hørt. Jeg vil anbefale deg å bruke denne retten til å kreve skikkelige svar fra skolen. Få støtte og hjelp av foreldrene dine til dette også.  

 

Med vennlig hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Helse og sosial på skolen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om helse og sosial på skolen