Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg lære raskere?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei!:) Jeg er ei jente på 5 år,jeg har ikke akkurat klisterhjerne og bruker mellom 5-12 timer på å øve til ei prøve (varierer på faget)Jeg kan øve ja 7 timer og fortsatt få 3.Akuratt nå har jeg 4,2 i snitt, men har alltid lyst til å bli bedre. Men jeg klarer ikke å øve mer timer enn det jeg gjør nå, alle venner klager på at jeg øver for mye, at jeg må slutte osv, men jeg kan ikke det! Jeg må finne en måte på å lære fortere! For jeg er så glad i å være sosial, ikke bare sitte inne å øve hele dagen. jeg tror jeg har en dårlig studieteknikk, men jeg har lakt merke til at den er ganske lik alle andres også 5-6er elever. Har dere noen forslag til hva jeg kan gjøre for å lære raskere?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for spørsmål 

 

Det er ikke noe ok følelse å føle at man bare strever. Du er ikke alene om å sitte med denne følelsen. Det første skrittet på veien til å få bedre karakterer, er å bestemme seg for å gjøre noe med det. Og; det er du godt i gang med, siden du skriver inn til oss og spør om tips og råd! Kjempebra! 

 

Det er hjelp og få, og ofte er det ikke mye som skal til for at karakterene bedres. Snakk gjerne med læreren din. Når han/hun vet at du vil stå på litt ekstra en periode, er det lettere for læreren din å hjelpe deg. Læreren kan si noe om hva du bør øve mer på for å få bedre karakterer. I tillegg må du være flink til å spørre om hjelp fra lærerne når det er noe du ikke forstår eller ikke får til. Og det er helt ok å spørre om du ikke skjønner hva læreren sier. Hvis du ikke spør om hjelp, risikerer du å "falle av lasset" uten at læreren får det med seg. Husk at lærerne er der for å hjelpe deg, så ikke vær redd for å si fra dersom du synes noe er vanskelig eller at du gjerne vil gjøre en ekstra innsats for å få best mulig karakter.

 

Les gjerne artikkelen om hvordan få bedre karakterer og hvordan jobbe effektivt med leksene. Her skal du få flere tips rundt hvordan få bedre karakterer: 

 

Lag rutiner for leksene

Det er viktig at du finner rutiner for når du skal tenke på skolearbeid og når du skal tenke på andre ting. Hvis du tenker på alt mulig samtidig hele tiden, er det vanskelig å få gjort noe som helst. Aller først må du altså jobbe med å lage deg rutiner for skolearbeidet. Dette er ikke gjort i en fei. Du må finne rutiner som passer for akkurat deg, og dette innebærer gjerne litt prøving og feiling for å komme fram til løsninger som fungerer. Du kan begynne i det små. Bestem deg eksempelvis for å gjøre lekser en fast tid hver dag. Sett av 1 time (eller gjerne mer) til lekser, samme klokkeslett hver dag. Jobb effektivt, og slutt jobbingen etter nøyaktig denne timen/tiden du har satt av. Kanskje rekker du ikke å bli ferdig med alt i løpet av tiden, men slutt likevel av og fortsett til samme klokkeslett dagen etter. Noen ganger har du kanskje ikke så mye lekser at du fyller opp hele tiden. Jobb likevel med skolearbeid hele tidsperioden. Du kan gjøre repetisjonsoppgaver eller øve deg til neste ukes prøve.


Følg med i timen
Det høres kanskje enkelt ut, men likevel er det ikke alltid det. For å klare å konsentrere seg gjennom hele skoledagen er det viktig at du sover skikkelig (og nok) om natten, at du spiser regelmessig og sunt, at du får i deg nok væske, at du bruker friminuttene til å trekke frisk luft osv. I selve timene bør du være bevisst på å jobbe stille og grundig. Ikke la deg forstyrre av sidemannen. Det er også lurt å engasjere seg i undervisningen. Faktisk så er det ofte utrolig mye lettere å følge med om man rekker opp hånda, svarer på spørsmål og deltar i diskusjoner, selv om kanskje ikke temaet man har om bestandig er det du synes er mest spennende. Dersom du følger godt med i timen, tar notater og gjør oppgavene du blir bedt om, går lekselesingen litt greiere, og det blir lettere og mer tidsbesparende å lese før en prøve.

Konsentrasjon
Forsøk å fokusere på skolearbeidet mens du gjør det. Jo mer fokusert og konsentrert du er, jo fortere går det, og jo lettere er det å forstå og huske det du gjør. Prøv å finn ut hvordan du konsentrerer deg best - noen trenger å ha det helt stille, mens andre foretrekker at det er litt summing rundt dem. Hvordan jobber du best?

Lekser
Lekser kan være utrolig kjedelig. Helst vil man jo gjøre det som er morsommere, som å være med venner for eksempel. Dersom du jobber konsentrert med leksene, bruker du kortere tid, og får mer fritid. Og dersom du jobber jevnt og trutt med leksene, trenger du sannsynligvis kortere tid når du skal forberede deg til prøver, og oppnår bedre resultater! Les mer om motivasjon her på ung.no.
 

Sjekk muligheten for å gjøre leksene på skolen før du går hjem.

Kanskje kan du låne et grupperom eller et annet sted på skolen der du får sitte i fred. Når skoledagen er ferdig, sett deg til med leksene med en gang. Husk å spise og husk at du får tatt litt frisk luft før du begynner. Kanskje er det lettere å gjøre ferdig alt av skolearbeid før du i det hele tatt går hjem?


Leksehjelp - hvor finnes tilbudene?
De fleste trenger hjelp med leksene på et eller annet tidspunkt, enten det er en enkel oppgave, eller et fag man syns er spesielt vanskelig. Da kan leksehjelp være en god idé. Du kan sjekke ut om det tilbys leksehjelp på biblioteket, på ungdomsklubben eller ved et Røde kors senter der du bor.

Fag - noen lettere enn andre?
Det er ikke sikkert du trenger å jobbe like mye med alle fag. Noen tar matte lettere enn for eksempel samfunnsfag, mens andre sliter veldig med realfagene. Hvilke fag gjør du det best i? Hvilke føler du at du trenger mer tid på å forstå? Prioriter de fagene du syns er vanskelig, men ikke glem de andre fagene!

Sett deg mål!
Hvilke fag ligger du litt etter i? Er det noen fag du trenger å jobbe ekstra med? Hvilke karakterer ønsker du å oppnå? 

Tenk positivt!
Hvis du innstiller deg på at du aldri kommer til å få bedre karakterer, blir det sannsynligvis også sånn. Hvis du derimot tenker: "Dette fikser jeg!", og har tro på deg selv, så når du mye lengre!

Viktig å koble av!
Selv om lekser og karakterer er viktig, er det også viktig å koble av fra skolearbeidet. Lag deg en timeplan for når du skal jobbe med leksene, jobb konsentrert, og legg dem helt bort etterpå. For å kunne jobbe konsentrert med skolen, er det veldig viktig å koble helt av, få nok søvn, og gjøre masse morsomt på fritiden! Sørg for å være i aktivitet og trene innimellom, vær med venner og gjør ting du liker. 

 

Bestem deg for at dette skal du klare! Vi heier på deg :-) Lykke til videre med å få bedre karakterer!

 

 

Med vennlig hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Studieteknikk - hvordan jobbe med leksene?

Pappa og datter gjør lekser sammen (colourbox.com)

Dårlig med motivasjon for leksene? Tentamen rett rundt hjørnet? Hvordan skal du egentlig få all informasjon og pensum inn i hodet?

Les mer

Hvordan huske pensum

Man husker bedre dersom man noterer stikkord når man leser (colourbox.com)

Sliter du med å holde konsentrasjonen oppe eller huske det du leser? Her får du noen tips som kan hjelpe.

Les mer

Slik jobber du mer effektivt med leksene

Jente jobber med leksene sine (colourbox.com)

Vanskelig å få satt seg ned med leksene? Finn teknikker som passer deg og rutiner du klarer å gjennomføre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Karakterer
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om karakterer