Hopp til hovedinnholdet

vg3 SSP med formgivingsfag som privatist

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er ei jente på 19 år som nå går på vg2 studiespesialiserende med formgivningsfag. Jeg lurer på om jeg kan ta vg3 som privatist i et annet fylke enn det jeg bor i nå? Og om det i det hele tatt er mulig å ta den linjen jeg går som privatist, med tanke på de praktiske formgivningsfagene jeg har? Må jeg eventuelt velge meg noen andre fag som erstatter kunstfagene, og ta eksamen i dem? Og kan man ta vg3 som privatist over 2 år? Eller må man ta eksamen i alle fagene i løpet av 1 år? Her var det mange spørsmål, håper dere kan svare på alle.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er mulig å ta vg3 studiespesialisering med formgivingsfag som privatist, men vi vil ikke anbefale å ta et helt årskurs som privatist hvis du har mulighet til å ta det som elev, rett og slett fordi det er svært krevende.

Som privatist har man ikke krav på noen undervisning i fagene før eksamen. Man er altså selv ansvarlig for å skaffe seg pensumlister, lærebøker, samt lære seg innholdet i faget. Det krever at man er disiplinert og tar ansvar for å lære seg pensum på egen hånd før eksamen.
I noen fag må man ha både muntlig og skriftlig eksamen, eller både muntlig og praktisk, det avhenger av hvilke fag du har. Du skal antagelig ha praktisk eksamen i formgivingsfagene. I norsk må man ta skriftlig eksamen i både hovedmål og sidemål, i tillegg til muntlig eksamen.

Eksamensoppmelding skjer på Privatistweb.no og du melder deg opp i det fylket hvor du ønsker å ta eksamen. Samtidig som man melder seg opp så betaler man en eksamensavgift pr. eksamen man tar. Denne er for tiden (2013) 390 kr pr. fag man tar for første gang, og 800 kr pr. fag som man tidligere har strøket i på videregående eller som man ønsker å forbedre karakteren i. Som privatist velger du selv hvor mange år du ønsker å bruke på å ta alle fagene. Les mer om det å være privatist i artikkelen nedenfor.

Det er uansett viktig at du snakker med rådgiver/karriereveileder for å sikre deg at du velger riktig fagkombinasjon, så du får den fordypningen som kreves for å få et godkjent vitnemål. Det avhenger av hvilke fag du har hatt på vg1 og vg2. Han eller henne kan også forklare deg om dette i ditt tilfelle vil ha noe å si for om du får et ordinært vitnemål eller et førstegangsvitnemål.
Du kan lese mer om førstegangsvitnemål her:
www.vilbli.no/?Artikkel=016064

Lykke til med vg3, om det blir som elev eller som privatist!

 

Med vennlig hilsen

 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag