Hopp til hovedinnholdet

Jeg er syk og kan ikke jobbe. Kan NAV hjelpe meg med husleie?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei er ei jente på 19 år som betaler hybel hjemme hos mamma å pappa på 3000 kr da min mor ikke har faste inntekter å er student. Har seg sånn at jeg har fått meg sommerjobb 100% assistent på pu bolig. Men blitt alvorlig syk å er under utredning før oppstart av jobb. Det betyr at alle forventede inntekter forsvinner. I samråd med legen er jeg 100% sykemeldt da dagsformen er veldig utforruntsigbar. Noen dager griner jeg av smerter, neste dag kan være helt fin. Men ingen vet enda hva som feiler meg. Legen fåreslår at jeg sier opp! Dette er fysisk å psykisk slitsomt. Om jeg ikke får betalt husleia her hjemme må jeg flytte ut. Kan jeg få hjelp av sosial kontoret eller NAV ? Hjelp meg jeg aner virkelig ikke hva jeg skal gjøre ! - redd å bekymret syk jente ..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for ditt spørsmål.


Vi forstår at det må være både fysisk og psykisk slitsomt å være i den situasjonen du er i nå, hvor mye er uklart. Vi vet ikke så mye om deg, men vi skal forsøke å svare deg så godt vi kan på dine spørsmål :-)

Det er mulig at du med din helsesituasjon, kan ha rett til en stønad fra NAV som heter arbeidsavklaringspenger. Arbeidsevnen din må da være nedsatt med minst 50 % i alle typer jobber pga sykdom eller skade, for å kunne ha rett til denne stønaden.

Arbeidsavklaringspenger skal sikre deg inntekt i den tiden du ikke kan jobbe på grunn av sykdom eller skade. Hvis du ikke har jobbet tidligere, så vil du kunne få minstesatsen som er på to ganger grunnbeløpet (85 245,-). Det vil si 170 490 kroner i året, før skatt.

Det kan være lurt å snakke med legen din om dette, for å høre om arbeidsavklaringspenger kan være riktig stønad for deg med tanke på situasjonen din.

Du kan også søke om økonomisk sosialhjelp fra NAV, hvis du ikke har nok penger til husleie, mat, klær og så videre. Du kan lese mer her om denne stønaden her.  Vi kan ikke si her på ung.no om du har rett på å få økonomisk sosialhjelp eller ikke. Det må vurderes av NAV kontoret du sender en eventuell søknad til. Økonomisk sosialhjelp er ment til å dekke det mest nødvendige, og skal være en midlertidig stønad.

Du kan gjerne ta kontakt med oss (NAV) på tlf: 55 55 33 33, eller du kan gå innom NAV kontoret der du bor for videre veiledning og hjelp.

Vi ønsker deg en fin dag videre!

 

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

 

 

 

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sosialhjelp
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sosialhjelp