Hopp til hovedinnholdet

Jeg har sosial angst, og er uten jobb. Har jeg rett på støtte fra NAV?

Jente 18 år
 

Spørsmål

hei, jeg er har spørsmål om økonomisk støtte. Litt om meg: jeg er 18 år, og bor hos faren min. Går ikke på skole, og har for øyeblikket ikke jobb. jeg har i mange år slitt med depresjon, og angst, ble nylig diagnosert med sosial angst. jeg har aldri fått noen form for psykisk støtte hjemme, og trivs ikke så mye. jeg trur jeg hadde klart å komt meg videre i livet om jeg fikk hjelp med å komme i gang. har ikke utdanning, men har tenkt å kanskje ta opp fag på egenhånd. tidligere så har jeg snakket med navkontoret, men pga min sosiale angst, får jeg ikke til å snakke om det jeg vil snakke om, og føler meg som regel ikke hørt. da jeg ikke hadde tjent nok tidligere til dagpenger, sa hun jeg ikke hadde krav til noen form for økonomisk støtte, til og med om jeg så ble kastet ut hjemmefra. jeg går til psykolog, for å prøve rette opp litt ting, men jeg klarer ikke se for meg å begynne å jobbe. da jeg måtte si opp jobben, da sjefen anbefalte at jeg ikke forsatte. da jeg kunne få panikk på jobb lett, og ikke alltid ´´var til stede´´. har jeg virkelig ikke rett til noen form for støtte ? midlertidig støtte til jeg klarer meg selv ? takk for svar

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for ditt spørsmål.

Når du har fylt 18 år, og ikke går på skole, så har ikke din far plikt etter loven å forsørge deg økonomisk. Det betyr at du kan søke om økonomisk sosialhjelp fra NAV, og det kan du lese mer om her. Økonomisk sosialhjelp er ment til å dekke det mest nødvendige, og skal være en midlertidig stønad. Alle andre muligheter skal være forsøkt først. Vi kan ikke si her på ung.no om du har rett på å få økonomisk sosialhjelp eller ikke. Det må vurderes av saksbehandler på NAV kontoret du sender en eventuell søknad til.

Du skriver at du har slitt med depresjon og angst i mange år, og at du har fått diagnosen sosial angst. Det finnes en stønad fra NAV som heter arbeidsavklaringspenger, som kan gis hvis arbeidsevnen din er nedsatt med minst 50 % eller mer i alle typer jobber. Du bør snakke med legen din om dette før du eventuelt søker, og høre hva han/hun tenker om det.

Du skriver at du kunne tenke deg å ta opp noen fag på egenhånd. Da er det mulig at du kanskje har rett til stipend og/eller lån fra Lånekassen.

For å søke om økonomisk sosialhjelp, så må du møte opp på NAV kontoret og fylle ut søknadsskjema. Du forteller at du har snakket med NAV kontoret tidligere, og opplevd å ikke bli hørt. Det synes vi er leit å lese, det er ikke slik det skal være. Du kan for eksempel ta med deg dette svaret fra oss, neste gang du er på NAV kontoret.

Vi håper det løser seg for deg, og vi ønsker deg en fin dag videre.

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

 

 

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sosialhjelp
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sosialhjelp