Hopp til hovedinnholdet

Flytter hjemmefra, kan jeg få dekket ting jeg trenger til ny leilighet?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en gutt på 19 som nå skal flytte fra min mor og over i en leilighet. Jeg eier ingenting foruten en dyne, pute og en tv. Jeg går på arbeidsavklaringspenger, og lurer på om jeg kan ha rettighet på at nav må hjelpe meg med innkjøp som alt fra kjøleskap, til handduker. Jeg har hørt at nav kan dekke det aller mest nødvendige, men hva er det de regner som det aller mest nødvendige?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for ditt spørsmål!

Først og fremst, for en spennende tid du har foran deg! Det er noe helt spesielt ved det å skulle flytte hjemmefra, og stå på egne bein. Vi legger ved noen nyttige artikler til deg, sammen med svaret vårt.

Det er vanskelig for oss å gi deg et helt konkret svar her på ung.no, hva som regnes som det aller mest nødvendige. Dette blir en del av saksbehandlingen, som gjøres av saksbehandler på NAV kontoret der du bor.

Vi har imidlertid hentet ut et utdrag fra rundskriv om sosiale tjenester (hovednr 35 - Lov om sosiale tjenester i NAV), som gjelder akkurat det du spør om.

"4.18.2.44 Etablering, innbo og utstyr

Tjenestemottaker har krav på stønad til innbo etter en nøktern og rimelig standard ved etablering i bolig dersom vedkommendes økonomi er slik at det ikke kan finansieres på andre måter. Med innbo og utstyr menes møbler, lamper, tepper, nødvendige hvitevarer, samt bruksgjenstander som sengetøy, håndklær, kjøkkenutstyr og lignende. I vurderingen av hvilket innbo det er rimelig at tjenestemottaker har, skal det legges vekt på individuelle behov, helhetlig livssituasjon, alder, husstandens størrelse og om det er barn og unge i familien, sett i sammenheng med hva som er vanlig for personer i samme livssituasjon som vedkommende. Utgifter til å få transportert innboet hjem kan også dekkes. Stønaden vil innebære en tilleggsytelse til en eventuell løpende ytelse.

Kostnader til vedlikehold og fornyelse av innbo og utstyr etter en nøktern og rimelig standard inngår også i livsoppholdet, og kan innebære en tilleggsytelse til en eventuell løpende ytelse."

Som du leser, så blir dette en vurdering som blir gjort først når NAV har mottatt en søknad i fra deg. For å få innvilget økonomisk sosialhjelp, så må alle andre muligheter vært prøvd først. Du kan lese mer om økonomisk sosialhjelp her.

Søknadsskjema og mer informasjon får du på NAV kontoret der du bor.

Vi ønsker deg lykke til med flyttingen, og en god dag :-)

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

 

 

 

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva koster det å bo?

Kalkulator og budsjett (foto: ung.no)

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv? Sett opp et budsjett, så får du kontroll over pengene dine.

Les mer

Økonomitips til deg som skal bo alene

Gutt regner på mobilen (colourbox.com)

Å bo for seg selv er dyrt. Selv med studielån, stipend og deltidsjobb, er det nødvendig å tenke økonomi. Her er noen råd.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sosialhjelp
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sosialhjelp