Hopp til hovedinnholdet

Har jeg rett til sosialstønad og/eller arbeidsavklaringspenger fra NAV?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei! Er en gutt på 18 år som er arbeidsledig, ikke under utdanning, og bor hjemme hos mine foreldre. Måtte avbryte VG2 pga. psykiske lidelser som hemmet meg veldig i hverdagen. Dette var i begynnelsen av september 2013. Etter dette har jeg kun holdt meg hjemme mens jeg har vært under behandling hos lege og psykolog (er fremdeles under behandling hos psykolog). Siden jeg ikke har jobb og ikke går på skole så har jeg selvfølgelig veldig dårlig råd. Nå som du/dere har fått litt innsikt i min situasjon så går jeg videre til spørsmålet mitt. Kan jeg få økonomisk hjelp fra NAV (sosialstønad?) for å dekke eventuelle utgifter? En annen ting jeg lurer på er om jeg kan ha rett til AAP (arbeidsavklaringspenger) siden jeg sliter med psykiske lidelser og er under behandling. Har lest litt om dette og det virker som dette også gjelder for studenter. Hva mener dere? Vil gjerne vite litt om dette før jeg går til NAV. Og hvis jeg har rett på noe, hva kan jeg forvente å få fra dem? Mhv Gutt 18

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for dine spørsmål.

I den situasjonen du er i, så kan du søke om økonomisk sosialhjelp, og det kan du lese mer om her. Vi kan ikke si her på ung.no om du har rett på å få økonomisk sosialhjelp eller ikke. Det må vurderes av NAV kontoret du sender en eventuell søknad til. Økonomisk sosialhjelp er ment til å dekke det mest nødvendige, og skal være en midlertidig stønad. Alle andre muligheter for å få inntekt skal være prøvd.

Du lurer på om du kan ha rett til arbeidsavklaringspenger. For å vite svaret på dette, så må du sende inn søknad om arbeidsavklaringspenger slik at den blir vurdert av en saksbehandler. Et av vilkårene for å ha rett på stønaden er at arbeidsevnen din må være nedsatt med minst 50 % i alle typer jobber pga sykdom eller skade. Her kan du lese mer om hva som må til for at du har rett på arbeidsavklaringspenger, og dermed vet du litt mer om akkurat denne stønaden før du kontakter NAV.

Arbeidsavklaringspenger kan gis til studenter som har behov for aktiv behandling for å kunne gjenoppta studiene og som ikke har rett til sykestipend fra Lånekassen.

Arbeidsavklaringspenger skal sikre deg inntekt i den tiden du ikke kan jobbe på grunn av sykdom eller skade. Hvis du ikke har jobbet tidligere, så vil du kunne få minstesatsen som er på to ganger grunnbeløpet (85 245,-). Det vil si 170 490 kroner i året, før skatt.

Vi håper du fikk svar på dine spørsmål, du må gjerne skrive inn til oss på nytt eller ringe oss på tlf: 55 55 33 33 hvis du har flere spørsmål.

 

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

 

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sosialhjelp
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sosialhjelp